Tenis je na gubitku
0

Kraj karijere tenisera s najboljom servom ikada i čovjeka koji je jedan meč igrao 11 sati

D. P.
Isner je jedini teniser s više od 14.000 asova (Foto: EPA-EFE)
Isner je jedini teniser s više od 14.000 asova (Foto: EPA-EFE)
Proslavljeni američki teniser i jedan od najupečatljivijih igrača današnjice John Isner (38) odlučio je prekinuti bogatu karijeru i reći zbogom tenisu. U penziju odlazi kao čovjek s najviše odserviranih asova u historiji tenisa.
Isner, koji je tokom karijere imao mnogo uspjeha i osvojio je 16 ATP titula, putem svog Instagrama objavio da će US Open, njegov omiljeni turnir, biti i posljednji u karijeri. To će mu biti 17. uzastopni nastup na omiljenom Grand Slam turniru.

"Dođe trenutak u karijeri svakog sportaša kada mora donijeti odluku o prekidu karijere. Za mene je došlo to vrijeme. Nisam olako došao do ove odluke, ali osjećam da je to ispravan put. Kada sam počeo karijeru stigavši s univerziteta, nisam mogao zamisliti da ću 17 godina biti na ATP Touru", rekao je Isner.

Čovjek autentičnog stila igre s razornim servisima i udarcima s osnovne linije, u karijeru odlazi sa 16 trofeja, od kojih je i veliki Masters 1000 turnir u Miamiju iz 2018. godine.

Iza sebe će ostaviti nasljedstvo kao jedan od najboljih servera u historiji ovog sporta. Ono po ćemu čemo pamtiti Amerikanca, jeste da u penziju odlazi kao zvanično najbolji server svih vremena s 14.411 asova. Nijedan igrač nije došao do granice od 14.000, a samo su još četvorica prešli 10.000 asova u karijeri.

Bio je osmi igrač svijeta, a izdvajaju se i polufinale Wimbledona, te nastup na Završnom mastersu 2018. godine na kojem učestvuje najboljih osam tenisera svijeta.

Za kraj, bilo bi nefer zaboraviti najduži meč u historiji tenisa. S Nicolasom Mahutom 24. juna 2010. godine odigrao je najduži meč ikada, koji je trajao 11 sati i pet minuta na Wimbledonu. Duel je završen nakon tri dana igre, a u odlučujućem setu Isner je slavio rezultatom 70:68 u gemovima.