Nakon šest dana šutnje
52

Konačno se oglasili iz ATP-a o slučaju "Đoković" i još jednom pozvali na vakcinaciju

E. B.
Novak Đoković
Novak Đoković
Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) se nakon šest dana šutnje konačno oglasila povodom slučaja "Đoković".

Najboljem teniseru svijeta je najprije uskraćena viza za ulazak u Australiju, a poslije je na sudu ta odluka povučena i Đoković je počeo trenirati kako bi što spremniji dočekao početak prvog Grand Slam turnira sezone.

Iz ATP-a su poručili da poštuju žrtve koje je narod Australije podnio od početka pandemije koronavirusa i stroge imigracione politike koje su uspostavljene.

"Komplikacije posljednjih dana u vezi s ulaskom igrača u Australiju, međutim, ukazale su na potrebu za jasnijim razumijevanjem, komunikacijom i primjenom pravila. Dok je putovao u Melbourne, Đoković je vjerovao da mu je odobreno neophodno medicinsko izuzeće kako bi se pridržavao propisa o ulasku. Niz događaja koji je doveo do sudskog ročišta u ponedjeljak bio je štetan na svim frontovima, uključujući i Novakove pripreme za Australian Open. Podržavamo ishod saslušanja u ponedjeljak i radujemo se nekoliko uzbudljivih teniskih sedmica koje su pred nama", saopćili su iz ATP-a.

Također, ATP je poručio kako i dalje snažno preporučuje vakcinaciju.

"ATP i dalje snažno preporučuje vakcinaciju za sve igrače na ATP Touru, za koju vjerujemo da je od suštinskog značaja za naš sport da se izbori s pandemijom. Ovo je zasnovano na naučnim dokazima koji podržavaju zdravstvene beneficije koje se pružaju i u skladu s globalnim propisima o putovanju, za koje očekujemo da će vremenom postati strožiji. Ohrabreni smo jer je 97 od 100 najboljih igrača svijeta vakcinisano, što je i dovelo do održavanja ovogodišnjeg Australian Opena", poručili su iz ATP-a.