Tenis
0

Kako spriječiti namještanje mečeva na Wimbledonu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi britanski listovi u nedjelju opširno pišu o mjerama koje se poduzimaju da se spriječi namještanje teniskih mečeva na predstojećem Grand slam turniru u Wimbledonu.

Sunday Times, koji na svojoj naslovnici donosi fotografiju Ane Ivanović tokom priprema za turnir i koja, kako navodi, nije umiješana u navode o korupciji, piše da je osam wimbledonskih mečeva prijavljeno teniskim vlastima, koje treba da ispitaju da li su profesionalna udruženja kladioničara umiješana u pokušaj namještanja njihovih rezultata.

List navodi da su četiri prošlogodišnja meča u muškoj konkurenciji sumnjiva i prenosi izjavu belgijskog tenisera Gillesa Elseneera kako je odbio ponudu od 70 hiljada funti da izgubi meč u prvom krugu od Talijana Potita Staracea.

Jedan od spornih mečeva, prenose i Sunday Times i Independent on Sunday, je nastup Rusa Nikolaja Davidenka, tada 4. na ATP listi, protiv Argentinca Martina Vassalla Arguella, na 86. mjestu. Iako je veoma lako dobio prvi set, Davidenko je ubrzo predao meč, navodno zbog povrede.

Davidenkov meč je jedan od preko 70 prošlogodišnjih mečava koje ispituju dva bivša detektiva Scotland Yarda.

Teniske vlasti su brzo reagirale kako bi spasile reputaciju ovog sporta, narušenu rastućim uticajem internetskog klađenja, koje je dovelo do ogromnog porasta sume novca koji je sad u opticaju. A gdje je novac, tu su i prevaranti, prenosi Independent riječi pošlogodišnjih pobjednika u muškom dublu Michaela Llodre i Arnauda Clementa.

Ovaj list navodi i prošlogodišnju izjavu bivšeg teniskog šampiona Johna McEnroea da bi se teniski turniri mogli naći na meti mafije.

Sunday Telegraph prenosi da je jedan od vodećih tenisera pod sumnjom da je namjerno izgubio meč u zamjenu za nekoliko stotina hiljada funti.

Telegraph konstatira kako je nezamislivo da bi vrhunski igrači poput Federera, Nadala i Đokovića na ovaj način rizikovali svoje milionske karijere, ali da su niže plasirani teniseri koji malo zarađuju kao i oni pri kraju karijere lakše mete korupcije.

List navodi da je Đokoviću bilo ponuđeno 110.000 funti na turniru u Sankt Peterburgu 2006., što je odlučno odbio i napustio turnir.

Organizatori Wimbledona sada su pooštrili mjere sigurnosti oko igrača - od ponedjeljka u svlačionice tenisera, koje su dosad bile mjesto okupljanja prijatelja, porodice i svih koji bi se zatekli unaokolo, više neće moći da uđe niko osim njihovih trenera, prenosi Independent.

Sunday Telegraph prenosi izjavu posljednje britanske wimbledonske šampionke i dugogodišnje komentatorice turnira 62-godišnje Virginije Wade da je njezina omiljena igračica na terenu i izvan njega Ana Ivanović, za koju kaže i da ima "odličan par nogu".