Tenis
0

Juniorski turnir "Open Barcelona 1899.- Sarajevo 2007."

FENA
Na terenima Teniskog centra Koševo od 21. do 26. augusta bit će održan 11. međunarodni turnir "Open RCT Barcelona 1899. - Sarajevo 2007." u kategoriji mladih tenisera i teniserki do 16 godina.

Tradicionali turnir, koji se već sedmu godinu nalazi u kalendaru Evropske teniske asocijacije, organizira se kao plod dugogodišnje suradnje i prijateljskih veza jednog od najstarijih evropskih teniskih kolektiva - španskog kraljevskog kluba Barcelona, osnovanog 1899. i Teniskog kluba Tenis Pro iz Sarajeva, koji je organizator turnira.

Prema riječima direktora turnira Namika Terzimehića turnir ima visoki rejting i po kvalitetu spada među najjače u ovom dijelu Evrope, zbog čega ga je Evropska teniska asocijacija (ETA) po treći put zaredom uvrstila u drugu jakosnu kategoriju.

"Iako je ovo zvanično sedmi turnir po redu u kalendaru ETA mi smo sarajevskoj publici poznati već 11 godina. U prethondnom periodu izgradili smo renome i ovo takmičenje podigli na razinu evropskih turnira za juniore, što pokazuje i naše članstvo u ETA", kazao je Terzimehić.

Na turniru će sudjelovati više od 100 mladih tenisera i teniserki iz 10 zemalja.

U konkurenciji juniora nastup velike nade bh. tenisa - Mirze Bašića, drugog igrača na ETA listi do 16. godina, zbog povrede još uvijek je pod znakom pitanja. Prvi nositelj biće Hrvat Vedran Ljubičić, trenutno rangiran na 5. mjestu ETA liste, dok su za drugog i trećeg nositelja postavljeni naši mladi igrači Jasmin Ademović (54.) i Damir Džumhur (76.).

Kod juniorki za prva nositeljica biće Bugarka Maritna Gledačeva (6.). Od bh. juniorki najviše se očekuje od pete nositeljice Jelene Simić (103.).

Turniru će i ove godine prisustvovati predsjednik Teniskog kluba Bacelona 1899. Juan Maria Tintore, koji će najboljim učesnicima uručiti prijelazne pehare, dar ovog kluba.

Kvalifikacioni mečevi počinju 22. augusta, a glavni turnir dan kasnije. Finalni mečevi na programu su 26. augusta od 10 sati.