Otkrila u podcastu
23

Jedna od najvećih teniskih zvijezda otpustila je oca putem e-maila, nije ga mogla gledati u oči

H. H.
Šarapova je svoje prve teniske korake napravila s ocem u Rusiji (Foto: Instagram)
Šarapova je svoje prve teniske korake napravila s ocem u Rusiji (Foto: Instagram)
Marija Šarapova je otkrila da je pažljivo planirala kako da obavijesti svog oca Jurija Šarapova o svojoj odluci da prekine njihovu saradnju, a na kraju je to uradila putem e-maila.

Šarapova, koja je svoje prve teniske korake napravila s ocem u Rusiji, preselila se u Sjedinjene Američke Države kada je imala samo sedam godina nakon što je Jurija Šarapova savjetovala Martina Navratilova da to učini.

Tokom čitavog procesa, Jurij se veoma uključio u razvoj Šarapove i itekako je zaslužan što je njegova kćerka na kraju postala profesionalac.

Nakon što je pobijedila Anu Ivanović u finalu Australian Opena 2008. za svoju treću Grand Slam titulu, Šarapova - koja je tada imala 20 godina, odlučila je da je vrijeme da promijeni trenera za daljnji iskorak.

"Što se tiče tenisa, moram mu odati velike zasluge. Bio je u ranim 30-im sa 700 dolara u džepu. Pokušavao je pronaći bilo kakav posao koji bi mi pomogao da izdržim, znate, da kupim moj sljedeći reket za moj sljedeći turnir", rekla je Sharapova u emisiji The Deal sa Alexom Rodriguezom i Jasonom Kellyjem za Bloomberg.

"Najveći poklon koji mi je dao je priznanje da će u jednom trenutku morati da se povuče. A za oca u sportu, posebno u tenisu, kao oca devojčice koja je sa njim osvojila Grand Slamove, veoma je teško to prihvatiti", kazala je Šarapova.

Odluku o razlazu s ocem donijela je jer je željela da bude samostalna, ali tražila je način kako da ga što manje povrijedi i zbog toga mu je poslala e-mail.

"Osvojila sam Australian Open i sastavila sam zaista dobar e-mail. Mislila sam da je mnogo bolje da to uradim na taj način i da ću bolje formulisati svoje misli. Otac je bio svjestan da se ovako nešto sprema, ali vjerovatno nije očekivao da ću to uraditi odmah nakon što sam osvojila svoj treći GS. Nisam mogao da ga pogledam u lice", otkrila je Šarapova.

Nakon razlaza sa ocem, Šarapova je nastavila da radi sa Michaelom Joyceom, koji je bio dio njenog trenerskog štaba od 2004. Kasnije su uslijedile povrede i saradnja sa Thomasom Hogstedtom, Jimmyjem Connorsom i Svenom Groeneveldom, a na kraju karijere je radila sa Riccardom Piattijem.

Za sve to vrijeme Jurij Šarapov je održavao blizak kontakt sa svojom kćerkom i uvijek je bio tu kada joj je nešto trebalo.

Iako rastanak sa ocem nije bio laka odluka, Šarapova je zaista uspjela da se poboljša i evoluira kao igračica nakon njihovog razlaza.

Marija Šarapova već dugo živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a u svojoj karijeri osvojila je sve Grand Slam titule.

Wimbledon je osvojila 2004. godine sa svega 17 godina, a dvije godine kasnije osvojila je i US Open. Australian Open Šarapova je osvojila 2008. godine, a 2012. i 2014. osvajala je Roland Garros. Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine osvojila je srebrenu medalju.