Tunižanka i Čehinja
80

Jedna dama će u subotu prvi put osvojiti Wimbledon! Jabeur izborila finale protiv Vondroušove

E. B.
Ons Jabeur (Foto: EPA-EFE)
Ons Jabeur (Foto: EPA-EFE)
Tunižanska teniserka Ons Jabeur se plasirala u finale Wimbledona nakon današnje pobjede u tri seta nad Bjeloruskinjom Arinom Sabalenkom.

Jabeur, šesta teniserka svijeta, se drugi put uzastopno plasirala u finale Wimbledona nakon što je danas nakon velike borbe pobijedila drugu teniserku svijeta rezultatom 2:1 u setovima.

Prvi set je trajao sat vremena, a nakon što su obje teniserke bile sigurne na svoje servise, odlučio je tie-break. Sabalenka je imala više koncentracije u 13. gemu i riješila ga je u svoju korist rezultatom 7:5.

Prvi break na meču viđen je u petom gemu kada ga je napravila Sabalenka i povela sa 3:2, a potom i sa 4:2 te su svi očekivali da će mirno privesti meč kraju. No, Jabeur je potom napravila dva breaka i izjednačila na 1:1 u setovima sa 6:4.

Gubitak već unaprijed dobivenog seta je demotivisao Sabalenku koja je u šestom gemu trećeg seta dozvolila break protivnici, te je Jabeur na kraju odlučujući set riješila u svoju korist sa 6:3 i ušla u finale.

Jabeur će u finalu igrati protiv češke teniserke Markete Vondroušove (WTA 42.) koja se plasirala u svoje prvo finale Wimbledona, te ćemo nakon subotnjeg finala imati novo ime na listi osvajača najprestižnijeg Grand Slam turnira.