Rusi pod sankcijama
14

ITF ispunio obećanje i obrisao Rusiju, pored najboljeg igrača svijeta nema države iz koje dolazi

K. H.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Krovna kuća svjetskog tenisa (ITF) ukinula je zastavu Rusije pored imena trenutno prvog igrača svijeta Daniila Medvedeva te su na taj način ispunili ranije dato obećanje, a u vezi s invazijom Rusije u Ukrajini.

Tako se na stranici ATP-a, pored imena Daniila Medvedeva, ne može vidjeti zastava Rusije, dok pored svih drugih igrača pored njihovog lika i imena stoji zastava države iz koje dolaze.

Međunarodna teniska federacija (ITF) ranije je zabranila teniserima iz Rusije i Bjelorusije da se takmiče na ženskom Kupu Billie Jean King i Davis kupu za muškarce, ali nisu pojedinačno kažnjavali tenisere koje dolaze iz ove države.

Epilog je takav da ruska muška i ženska reprezentacija neće moći braniti titule u spomenutim takmičenjima. Ruski i bjeloruski teniseri i teniserke i dalje će moći da se takmiče na ATP i WTA i Grand slam turnirima.

Ruski teniser Daniil Medvedev ovog ponedjeljka je preuzeo vodstvo od Novaka Đokovića na najnovijoj ATP listi, čime se na prvom mjestu prvi put nakon 2004. godine našao neki igrač van "velike četvorke".