Video
0

Iritantni navijač upao i na Roland Garros

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Jaume Marquet Cot je 34-godišnji Španac poznatiji kao Jimmy Jump. Putuje Evropom i obilježava velike sportske događaje utrčavanjem na njihova poprišta.

Bilo je tako i ove nedjelje na finalu Roland Garrosa, gdje je Roger Federer pobjedom protiv Robina Söderlinga 6-1, 7-6(1), 6-4 ušao u historiju. Naime, time je kompletirao sva četiri Grand Slam naslova, a ujedno se izjednačio sa Peteom Samprasom po broju naslova na Grand Slam turnirima (14).

No, da taj historijski trenutak ne prođe bez njega Jimmy Jump se potrudio početkom drugog seta, kada je utrčao na Philippe Chatrier teren, te je sa zastavom Barcelone dotrčao do Federera.

Želio je Švicarcu na glavu staviti crvenu beretku (za koju se ne zna što predstavlja), no nije uspio u tom naumu, već se morao dati u bijeg pred čuvarima reda. U prvom naletu im je odolio, pobjegao prema središtu terena, preskočio mrežu, no zbog skoka je izgubio ravnotežu, te ga je u tom trenutku srušio jedan od čuvara kao što se ruše igrači u NFL ligi.

  • Jedino sam čuo da se publika odjednom počela komešati. Okrenuo sam se i vidio čovjeka. Nije me uhvatila panika, što je dobro, ali nisam se normalno osjećao - opisivao je Federer događaj nakon finala.

Inače, Federer je dva puta igrao mečeve kada su utrčavali "nepozvani gosti" na teren. Jednom se to zbilo u Wimbledonu kada je igrao protiv Marija Ančića u četvrtfinalu, a tada je dvojac utrčao na središnji teren All England Cluba.

  • Istina, utrčali su s reketima i lopticama. A, drugi put se zbilo u Montrealu kada sam protiv Roddicka igrao meč koji mi je mogao donijeti uspon na prvo mjesto ATP liste. Nevjerojatno je to - prisjećao se Federer.

Dakako, takve scene su na tenisu znale biti i kobne, pa je tako 1993. godine Monika Seleš od zaluđenog navijača Steffi Graf zadobila ubod nožem u gornji dio leđa.

Jimmy Jump, koji je utrčao na Philippe Chatrier, nije toliko opasan za sportaše (barem ne dosad), već je svaki put davao određene znakove svojim utrčavanjem na sportska zbivanja.

Naprimjer, na Evropskom nogometnom prvenstvu 2004. godine je utrčao na teren za vrijeme finala Grčke i Portugala, te je sa zastavom Barcelone obavio Luisa Figa, koji je ranije napustio katalonski klub i zamijenio ga vječnim rivalom, madridskim Realom.

Trčao je 2004. godine po pisti Velike nagrade Španije, a na finalu Lige prvaka 2007. godine između Milana i Liverpoola (2-0) u Atini je na travnjak utrčao s grčkom zastavom.

Posjećivao je i ostale nogometne utakmice, tokom jedne je pokazao svima majicu "Tibet nije Kina", ragbi oglede i ostalo, a inače se u životu bavi prodajom nekretnina.