Roger Federer na Roland Garrosu
0

"I ja sam za tradiciju, ali stavite krov na centralni teren"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Dva su kišna prekida itekako utjecala na satnicu zemljanog Grand Slam turnira, pariškog Roland Garrosa. A, on je praktično tek počeo.

Iako se nije mučio u meču protiv 70. igrača svijeta, Kolumbijca Alejandra Falle, najbolji teniser današnjice Roger Federer zaustio je poslije prolaska u treće kolo izborenog 7-6(4), 6-2, 6-4 pobjedom:

"Trebamo krov, po mogućnosti već sutra. Bilo bi to sjajno, ali znam da se tenis na ovaj način igra decenijama. I mi smo naviknuti odlaziti s terena i vraćati se na njega, postali smo fleksibilni u ovakvim situacijama."

"Čini mi se da je French Open pod pritiskom jer su Wimbledon i Australian Open natkrili svoje glavne terene. Organizator mora prepoznati kada je pravi trenutak za donijeti ovakvu odluku. Sigurno je da bi svi voljeli gledati tenis bez prekida", dodao je Federer, čiji je meč protiv Falle također prekidala kiša, i zaključio: "I ja vjerujem u tradiciju i sve što uz to ide, ali ovo nema smisla. Bilo bi tužno vidjeti da turnir otiđe odavde, no dođe li do toga, sigurno će svemu kumovati dobri razlozi."

French Open održava se u Roland Garrosu od 1928. godine, a savez ima ugovor s Roland Garrosom do 2015. godine. Ukoliko se čelnici Francuskog teniskog saveza odluče na preseljenje, jedna od tri varijante za novu lokaciju je pariški Disneyland, druga je u blizini Versajske palače, a treća u Ysernu.