Pete Sampras
0

"I Agassi i ja imamo veliki ego"

Totalsport
Nekadašnji profesionalni američki teniser Pete Sampras najavljuje da će njegov egzibicijski meč u nedjelju u kineskom Makauu protiv još jedne američke legende, Andrea Agassija, biti puno više od prijateljske egzibicije.
  • Bit će to takmičarski tenis, razumije se, ne onako žestok kao u stara vremena, ali mislim da obojica još uvijek možemo igrati prilično dobro – kaže 38-godišnji Sampras, koji je posljednji meč u aktivnoj karijeri odigrao upravo protiv godinu dana starijeg Agassija, u finalu US Opena 2002. godine. Sampras je tada bio bolji u četiri seta, te je upisao 20. pobjedu u 34. službenom meču protiv svog najvećeg rivala iz igračkih dana.

Bio je to Samprasov tada rekordni, 14. osvojeni Grand Slam turnir u karijeri. Nedavno ga je prestigao Švicarac Roger Federer, koji je na ovogodišnjem Wimbledonu osvojio svoj 15. Grand Slam naslov. Agassi je, pak, osvojio 8 Grand Slam naslova, ali je, za razliku od Samprasa, bio najbolji na sva četiri najveća turnira, te je jedan od samo šestorice tenisera u historiji kojem je to pošlo za rukom. Usto je osvojio i zlatnu olimpijsku medalju 1996. godine u Atlanti.

  • Bez obzira što je u pitanju egzibicijski meč, i Andre i ja smo ponosni, obojica imamo veliki ego. Stoga ću od prvog poena imati veliku želju da ga pobijedim. Kada smo igrali kao aktivni teniseri, naši su mečevi nalikovali bokserskim borbama u teškoj kategoriji. To je jedna od stvari koja mi danas nedostaje – kaže Sampras.

Obojica će meč dočekati spremni. Agassi je nedavno debitovao na Touru veterana, zaigrao je na Outback Champions Seriesu u Surpriseu, američkoj seriji turnira za veterane koju organizira bivši veliki američki teniser Jim Courier, te je nakon dvije pobjede u grupi, u finalu izgubio od sunarodnjaka Todda Martina 6-3, 7-5. Sampras je, pak, vježbao protiv juniora u Los Angelesu.

  • Dva stila igre koji su toliko različiti, dvije osobnosti koje su također toliko različite, to je ono što je rivalitet između Petea i mene uvijek činilo još većim – kaže Agassi.