Ugradio metalni kuk
2

Hirurg upozorio Murrayja: Igraš se sa životom, posljedice u Švicarskoj su katastrofalne

K. H.
Andy Murray (Foto: AFP)
Andy Murray (Foto: AFP)
Jedan od najvećih hirurga i svjetskih stručnjaka za kuk, Hannes A. Rüder, rekao je da britanski teniser Andy Murray riskira život zbog činjenice da s umjetnim kukom nastavlja svoje bavljenje tenisom.

Murray već godinama ima problema s tom povredom, a nakon dvije godine mučenja odlučio se na nepopularan potez i napravio je operaciju kojom je ugradio umjetni kuk, vratio se treniranju i igranju kroz turnire iz Challenger serije.

Čudo se na kraju ipak dogodilo, Murray za sada funkcioniše onako kako smo ga navikli gledati, čak je i osvojio turnir, ali činjenica da riskira svoj život ne raduje profesora Hannesa A. Rüdera.

"Iskreno ću reći, nisam očekivao da će Murray dostići ovu razinu s umjetnim kukom. To je 'nemoguća misija' i on mnogo, mnogo riskira s ovim što radi. Operacija kojoj je podvrgnut poznata je pod nazivom 'birmingemsko pomlađivanje kuka', a u pitanju je proteza s dva metalna dijela, a ova metoda imala je katastrofalne posljedice u Švicarskoj", kazao je profesor Rüder.

Nakon toga, ovaj profesor je objasnio zbog čega tako misli i šta se upravo događa u organizmu Andyja Murrayja.

"Te proteze traju mnogo kraće nego kod drugih metoda jer su katastrofalne po tijelo, izuzetno je štetno kretanje naprijed i naglo zaustavljanje, a pri tome ne mislim na profesionalne sprotaše kod kojih je to sve mnogo gore. Abrazijom metala kobalta on dolazi u organizam i truje ga. Kosti se troše i dolazi do oštećenja i njih i živčanih završetaka. Jednostavno, to je metoda koju nikom ne preporučujem", završio je ovaj poznati hirurg.