Inauguracija nove klase 13. jula
0

Hingis i Stich među nominovanima za Kuću slavnih

Totalsport
Martina Hingis
Martina Hingis
Teniska Kuća slavnih u Newportu dobit će julu iduće godine nove "stanovnike". Među nominovanima je slavna 31-godišnja Švicarka Martina Hingis.

Švicarka rođena u slovačkim Košicama (tada u Čehoslovačkoj), prva dva od ukupno pet Grand Slam naslova u karijeri, Australian Open i Wimbledon 1997. godine, osvojila je kao 16-godišnjakinja. Ukupno na svom kontru tri Australian Opena, te po jedan Wimbledon i US Open. Jedino u Roland Garrosu nikada nije otišla do kraja, iako je dva puta igrala u finalu. Onaj prvi, 1997. godine, izgubila je od naše Ive Majoli, koja je spriječila na putu osvajanja sva četiri Grand Slam turnira te godine.

Hingis je u februaru 2003. godine, s 22 godine, objavila povlačenje iz tenisa zbog povreda skočnog zgloba. Vratila se 2006. godine, a ponovo povukla iduće godine, u kojoj je zaradila i dvogodišnju suspenziju zbog pozitivnog doping-testa na kokain. Tvrdila je da je nevina i 'da nije ništa uzimala'.

Uz uspjehe u pojedinačnoj konkurenciji, osvojila je i devet titula na Grand Slam turnirima u parovima, te još jednu u mješovitim parovima.

Uz Martinu Hingis, među nominovanima su Nijemac Michael Stich, pobjednik Wimbledona 1991. godine, Čehinja Helena Sukova, osvajačica devet Grand Slam naslova u parovima, Australka Thelma Coyne Long, koja je u razdoblju od 1936. do 1958. osvojila 19 titula na Australian Openu, računajući singl, parove i mješovite parove, te dvojica bivših igrača, Amerikanac Charlie Pasarell i Rumunj Ion Tiriac, koji su nakon karijera postali uspješni teniski promotori.

Međunarodna teniska Kuća slavnih u Newportu primila je od 1955. godine 225 osoba iz 19 zemalja, a inauguracija za klasu 2013. godine bit će 13. jula. Početkom iduće godine bit će poznati i novi stanovnici.