Wimbledon
0

Henman: Federer je prvi favorit za naslov

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Penzionisani engleski teniser Tim Henman uvjeren je da je Roger Federer svojim igrama u prvoj sedmici Wimbledona opravdao ulogu prvog favorita turnira kojeg je osvojio već pet puta.

Henman je četiri puta igrao u polufinalu Wimbledona, ali niti jednom nije uspio napraviti korak ili dva koraka dalje. Godinama je bio velika nada Britanaca koji su priželjkivali prvog domaćeg pobjednika nakon 1936. godine, kada je Fred Perry osvojio svoj treći naslov u nizu. Danas je njegovu ulogu preuzeo Škot Andy Murray.

Iako se Otok nada njegovom naslovu, Henman, koji je tokom karijere pobijedio Rogera Federera šest puta u prvih sedam mečeva, samo da bi Švicarac nakon toga dobio šest mečeva u nizu, smatra da je Federer veliki favorit za novi trijumf u All England Clubu.

  • Nakon što je Rafael Nadal otkazao nastup, Federer je postao veliki favorit. Tako sam smatrao i prije turnira, a nakon prve sedmice, niti najmanje nisam promijenio mišljenje. Federer igra odlično, a na ruku mu ide i raspored igranja. Za njega je dobro da ima cijeli vikend slobodan – istaknuo je Henman, te dodao:

  • Ljudi ga često ne cijene na pravi način. Znaju reći, 'odigrao je dobar udarac'. Ma ne, krivo, u pitanju je, zapravo, nevjerovatan udarac, jedino ga on odigrava na način da to izgleda kao lagani udarac – divi se Federeru Tim Henman.