Dva sata borbe
54

Halep pobjedom protiv Stephens osvojila Roland Garros, svoj prvi Grand Slam

Piše: O. T.
(Foto: EPA-EFE)
Prva teniserka svijeta Simona Halep osvojila je svoj prvi Grand Slam naslov nakon što je u finalu Roland Garrosa savladala Sloane Stephens rezultatom 2:1 u setovima (3:6, 6:4, 6:1). Meč je trajao nešto više od dva sata.

Halep je igrala svoje četvrto Grand Slam finale i konačno je upisala trijumf čime je postala prva rumunska teniserka koja je osvojila ovaj turnir nakon 40 godina. Posljednja rumunska teniserka koja je osvojila ovaj turnir bila je Virginia Ruzici i to je učinila 1978. godine.

Ovo je bila ujedno i peta uzastopna pobjeda za Halep u mečevima protiv Stephens, američke teniserke koja je trenutno 10. na svijetu.

Stephens je bolje otvorila meč i zahvaljujući breaku u četvrtom gemu osvojila je prvi set rezultatom 6:3.

Drugi set je donio mnogo preokreta. Najprije Stephens pravi break koji je popratila uspješnim servisom za vodstvo od 2:0, ali Halep dolazi do preokreta te uz dva breaka uspijeva povesti rezultatom 4:2. Zatim je Stephens napravila novi break te ponovo uspješno servirala čime je vratila meč u egal. Ipak, u 10. gemu Halep pravi presudni break za 1:1 u setovima.

Rumunska teniserka nije dozvoila ni trunku neizvjestnosti u trećem setu koji je ubjedljivo osvojila rezultatom 6:1 za konačnu pobjedu u meču.