Njemački teniser predviđa
6

Haas: Federer uz malo sreće može igrati još dvije godine u ovakvoj formi

K. H.
Tommy Haas (Foto: EPA-EFE)
Tommy Haas (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnji njemački teniser Tommy Haas rekao je da vjeruje kako će Švicarac Roger Federer i naredne dvije godine igrati tenis, ali da mu je za takav podvig potrebno puno sreće, prije svega kada se misli na povrede.

Haas je istakao da je fasciniran Federerovom voljom i željom da u poznim igračkim godinama drži do savršene forme, uz to igra dobar i efektan tenis, a da bi to zadržao u narednim godinama potrebnu je, prema njegovom mišljenju, da ga zaobiđu povrede.

"Pod trenutnim uslovima on može igrati još dvije godine. Ipak, za takve napore i tako dugu karijeru potrebno je i dosta sreće. Naša tijela nikada nisu ista, jedan od glavnih uslova je da vas zaobiđu povrede. Ipak, Roger je od samog početka karijere shvata važnost dovoljnog odmora i uravnoteženog rasporeda", kazao je Haas.

Nakon toga, ovaj teniser iz Hamburga kazao je da je Federer znatno evoluirao od 2008. godine i da je malo ko mislio prije 11 godina da će i dan danas igrati na ovom nivou. Ipak, Roger je zaista pomjerio sve granice.

"Kada se osvrnemo na legendarno Rogerovo finale protiv Nadala iz 2008. godine, jasno vam je da je Roger evoluirao od tada. Da vas je neko pitao da li će za 11 godina igrati ovako, vjerovatno biste dali negativan odgovor. Mečevi velike trojke su sjajni dueli i oni najbolje mjere kvalitet te trojice tenisera. Mislim da je Roger sada u dobrom trenutku u svojoj karijeri i svom životu. Uravnotežen je i ja sam zaista fasciniran time što vidim da on voli putovati, razvijati se i prilagođavati različitim okruženjima", dodao je Haas.

Federer je nedavno poražen od trenutno najboljeg tenisera svijeta, prvog igrača s ATP liste i novog/starog osvajača Wimbledona - Novaka Đokovića, a švicarski teniser još uvijek nije odlučio na kojem će sljedećem turniru igrati.