Tenis
0

Guillermo Coria okončao karijeru

Totalsport
Argentinski teniser Guillermo Coria, finalist Roland Garrosa iz 2004. godine i bivši svjetski broj 3, odlučio je prekinuti svoju karijeru u 27. godini života...
  • Izgubio sam volju za takmičenjem i zato sam donio odluku o prekidu karijere – prenose Corijinu izjavu internet stranice Argentinskog teniskog saveza.

Corijin pad u formi i renkingu započeo je 2005. godine nakon osvajanja ATP turnira u Umagu, njegovog posljednjeg u karijeri.

  • Još 2005. godine osjetio sam kako mi se sve manje i manje igra tenis. Moja strast za igrom više nije bila kao prije i bilo je zato nemoguće ostvarivati dobre rezultate. U ovom trenutku morate biti 100% unutra i jedino tako možete opstati – rekao je Coria, trenutno 672. teniser ATP liste.

Coria se profesionalno počeo baviti tenisom 2000. godine kao 18-godišnjak, a 2001. godine suspendovan je na dvije godine radi dopinške afere. Tokom karijere osvojio je ukupno devet turnira (iz 20 finala), a vrhunac karijere bio mu je već spomenuti nastup u finalu Roland Garrosa 2004. godine kada je poražen od Gastona Gaudija 0-6, 3-6, 6-4, 6-1, 8-6.

Coria je posljednji turnirski nastup imao na Challengeru u Bankoku u martu ove godine gdje je poražen u prvom kolu.

  • Jako sam sretan zbog odluke koju sam donio. Sada ću se baviti drugim stvarima i moći ću više vremena provoditi s porodicom.