Roland Garros
24

Goffin lijepio Federerove postere, a sada će igrati protiv njega

Totalsport
David Goffin (Foto: AFP)
David Goffin (Foto: AFP)
Belgijski 21-godišnji teniser David Goffin, 109. na svjetskoj rang-listi, jedna je od zanimljivijh priča ovogodišnjeg Roland Garrosa...

Kada je Roger Federer osvojio svoj prvi Wimbledon 2003. godine, David Goffin je bio dječarac koji je zidove spavaće sobe u domu u Liegeu oblijepio posterima "čarobnjaka iz Basela". Devet godina kasnije, Goffin će dobiti priliku prvi put zaigrati protiv svog idola kojem se divio. I to, ni više ni manje, nego u osmini finala Roland Garrosa!

Goffin, zapravo, uopće nije trebao zaigrati u glavnom žrijebu. Izgubio je zadnju kvalifikacijsku rundu, ali mu je ruku dao Francuz Gaël Monfils, koji je otkazao nastup zbog ozljede koljena.

Belgijski teniser dječijeg lica zgrabio je šansu. Uz pomoć mnogobrojnih belgijskih navijača, koji na njegovim mečevima stvaraju užarenu atmosferu, prošao je tri runde i izborio utakmicu protiv Federera.

"Još uvijek nisam shvatio šta se događa. Možda mi dođe do glave iduće sedmice. Sada igram protiv Rogera, to je nevjerovatno. Kada sam bio klinac, imao sam puno njegovih postera u sobi", veli Goffin.

"Koliko sam samo njegovih mečeva gledao na televiziji. On je uvijek bio moj favorit. Njegov tenis je perfektan, savršena tehnika. Volim tog čovjeka. Znam šta me čeka. Ne znam baš kako ću se pripremiti za taj meč, ali trudit ću se zabavljati na terenu", dodao je Belgijanac.

Kada je Federer čuo kakav je idol svom suparniku, rekao je:

"Nije prvi put, ali svakako je neobično, čudno. U svakom slučaju, drago mi je čuti. Sada je, dakle, pred njim velik meč, ali i za mene je to velik meč. Sada kada mi velite sve ovo za Goffina, bit će mi neobično igrati protiv njega".