ATP Svjetsko prvenstvo nacija
0

Ginepri propustio meč-loptu protiv Almagra

Totalsport
Robby Ginepri  (Foto: AP)
Robby Ginepri (Foto: AP)
Američki teniser Robby Ginepri u posljednji je trenutak ušao u sastav svoje reprezentacije koja nastupa na ATP Svjetskom prvenstvu nacija koje se tradicionalno održava u Düsseldorfu, na zemljanoj podlozi.

Ginepri je ove sedmice planirao igrati u kvalifikacijama za Roland Garros, ali je shvatio da je ušao izravno u glavni žrijeb. Dobio je poziv da se priključi reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu nacija, umjesto Johna Isnera, koji ima određenih problema s lakšom povredom ruke. Uhvatio je zadnji zrakoplov za Düsseldorf, a potom je u utorak umalo kreirao veliko iznenađenje u dvoboju protiv Španca Nicolasa Almagra, u susretu 2. kola u Crvenoj grrupi.

Ginepri je u trećem setu propustio meč loptu pri vodstvu 6-5. Na kraju je ipak slavio Almagro sa 6-3, 5-7, 7-6(4). Sam Querrey je pobijedio Daniela Gimeno-Travera 6-3, 6-4 i poravnao rezultat na 1-1, pa će o pobjedniku ovog dvoboja odlučivati igra parova u srijedu.

Češka je, pak, u toj skupini povela protiv Australije s 1-0 nakon lagane pobjede Jana Hajeka protiv Petera Luczaka 6-1, 6-1 za 62 minute igre. Podsjećamo, u 1. kolu je Češka pobijedila Španiju 2-1, a istim rezultatom su SAD svladale Australiju.

U Plavoj grupi, Nijemac Philipp Kohlschreiber se oporavio od poraza u singlu i paru u 1. kolu protiv Francuske, koja je svladala Njemačku s 2-1. Kohlschreiber je pobijedio Horacija Zeballosa za vodstvo Njemačke protiv Argentine 1-0.

Francuska i Srbija stoje 1-1 nakon dvoboja u singlu u utorak. Bod Francuzima donio je Paul-Herni Mathieu protiv Dušana Lajovića 6-2, 6-3, dok je za Srbiju, branitelja naslova na ovome takmičenju, izjednačio Viktor Troicki svladavši Jeremyja Chardyja 6-4, 6-2. Srbi su u 1. kolu izgubili od Argentine s 2-1.  Svjetsko prvenstvo nacija, 2. kolo:

Plava grupa:

Njemačka – Argentina 1-0

Francuska – Srbija 1-1

Redoslijed: 1. Argentina 1-0, 2. Francuska 1-0, 3. Njemačka 0-1, 4. Srbija 0-1

Crvena grupa:

Češka – Australija 1-0

SAD – Španija 1-1

Redoslijed: 1. Češka 1-0, 2. SAD 1-0, 3. Australija 0-1, 4. Španija 0-1