Tenis
0

French Open seli u pariški Disneyland?

Totalsport
Disneyland
Disneyland
Pariški Disneyland, zabavni park za sve uzraste smješten u Marne-le-Valléeu, 30 kilometara od Pariza, jedna je od tri moguće nove lokacije za održavanje drugog teniskog Grand Slam turnira sezone.

Gilbert Ysern, glavni direktor Francuskog teniskog saveza, rekao je da se mogućnost preseljenja turnira iz Roland Garrosa razmatra zbog toga što turnir treba veći prostor, kako bi bio konkurentan u tom segmentu s ostala tri Grand Slam turnira.

Francuski teniski savez ima ugovor s Roland Garrosom do 2015. godine, a već od sljedeće godine bi drugi Grand Slam turnir sezone na zemljanoj podlozi mogli pratiti na jednoj od tri izabrane nove lokacije u odabiru saveza, koji ipak preferira ostanak u Roland Garrosu, u kojem se French Open održava od 1928. godine. No, izgradnja nova dva stadiona koštala bi oko 200 miliona eura…

Ukoliko se čelnici Francuskog teniskog saveza odluče na preseljenje, jedna od tri varijante za novu lokaciju je Disneyland, koji zauzima površinu veliku poput petine Pariza. Druga opcija je u blizini Versajske palače, a treća u Ysernu.

Bez obzira koju bi od te tri lokacije u Francuskom teniskom savezu odabrali, u planu bi bila izgradnja novog kompleksa French Opena sa 55 zemljanih terena, uključujući i dva velika stadiona s pomičnim krovovima, koji bi imali kapacitete od 18.000, odnosno 12.000 mjesta.