Tenis
0

Francuski L'Equipe proglasio Federera "prvakom svih prvaka"

FENA
Nakon što je prije sedam dana proglasio atletičara Ladjija Doucourea francuskim prvakom svih prvaka, francuski sportski dnevnik L'Equipe je u tradicionalnoj anketi, u kojoj su zastupljeni samo muškarci, švicarskog tenisera Rogera Federera proglasio prvakom svih prvaka u svjetskoj konkurenciji u 2005. godini.

Anketa obuhvaća samo sportaše koji su u protekloj godini osvojili naslove svjetskih prvaka ili su najbolji u svojim sportovima ili disciplinama. Federeru, koji je uvjerljivo slavio s čak 300 bodova prednosti, to je prvi put da je osvojio ovaj prestižan naslov.

Švicarac je u protekloj godini imao čak 95,2 posto pobjeda, izgubio je samo četiri dvoboja, osvojio 11 turnira, uključujući i Grand Slamove Wimbledon i US Open.

Drugo mjesto pripalo je italijanskom motociklisti Valentinu Rossiju, prvaku svijeta u najjačoj klasi MotoGP peti put zaredom, a treći je prvak Formule 1 Španac Fernando Alonso.

Prošle godine L'Equipe je najboljim od svih prvaka proglasio marokanskog atletičara Hichama El Guerrouja zbog njegova dva zlata sa Olimpijskih igara u Atini. Federer je drugi teniser s tom titulom. Amerikanac Andre Agassi to je postao 1999. godine.

Poredak u anketi francuskoga L'Equipea za prvaka svih prvaka:

  1. Roger Federer (Švi/tenis) 676 bodova
  2. Valentino Rossi (Ita/motociklizam) 387
  1. Fernando Alonso (Špa/F1) 324
  2. Kenenisa Bekele (Eti/atletika) 250
  3. Ronaldinho (Bra/nogomet) 203
  4. Bode Miller (USA/skijanje) 163
  5. Ladji Doucoure (Fra/atletika) 133
  6. Justin Gatlin (USA/atletika) 132
  7. Sebastien Loeb (Fra/reli) 130
  8. Tom Boonen (Bel/biciklizam) 103