Tenis
6

Francesca Jones ima samo po četiri prsta na rukama, ali nastupa na Wimbledonu

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Francesca Jones je 15-godišnja teniserka koja je na ovogodišnjem Wimbledonu upisala svoje prvo učešće na nekom juniorskom Grand Slam turniru. Francesca je rođena sa samo po četiri prsta na rukama i s ukupno sedam prstiju na nogama.

Mlada britanska teniserka je rođena sa EEC sindromom i suočava se s problemima ravnoteže i čuvanja reketa. Ipak, to je nije spriječilo da se plasira u 2. kolo juniorskog Wimbledona za žene.

Jones je u 1. kolu savladala Emilianu Arango iz Kolumbije 2:1 u setovima (4:6 7:6 /4/, 6:3), dok ju je u 2. kolu porazila peta nositeljica turnira Kayle Day iz Sjedinjenih Američkih Država 2:1 u setovima (6:4, 5:7, 1:6).

Zbog EEC sindroma morala je proći nekoliko operacija kako bi mogla igrati tenis. ali to je nije zaustavilo da postane jedna od četiri najbolje teniserke svijeta do 14 godina.

"Ako je potrebno da ponovo uradim operaciju, uradit ću. Sve je do mentalne snage i do rada. Dakle, ako nastavite vjerovatno će stvari biti dobre po vas", kazala je Jones.

Nakon ispadanja u singlu, Jones će svoje nastupe na Wimbledonu nastaviti u ženskom dublu gdje igra u paru sa Ali Collins.

"Imala sam više od 10 operacija do sada, možda 15, kao dijete sam skoro živjela u bolnici", pojašnjava mlada teniserka koja od devete godine živi u Španiji kako bi trenirala u boljim uslovima.