ATP, WTA Cincinnati
0

Fish dobio Nadala prvi put u sedmom meču

Totalsport
Mardy Fish
Mardy Fish
Pet i po godina čekao je Mardy Fish na prvu pobjedu protiv Rafaela Nadala. Dočekao ju je u petak najbolji američki teniser u četvrtfinalu ATP turnira Masters 1000 kategorije u Cincinnatiju.

Pred svojom je publikom u Ohiju, na tvrdoj podlozi, 29-godišnji Amerikanac slavio uvjerljivu 6-3, 6-4 pobjedu. Dobio je Španca prvi put nakon šest dosadašnjih poraza.

Oduzeo je drugom teniseru svijeta trenutno sedmorangirani igrač ATP-ove ljestvice po jedan servis u svakom setu: u prvom je to učinio u četvrtom, a u drugom u petom gemu. Oba su igrača imala četiri break-prilike, no Fish je svoj servis svaki put uspio sačuvati.

Pomoglo mu je pritom 12 asova u odnosu na jedan Nadalov, ali i 32 winnera u odnosu na Nadalovih deset.

Bio je Fish agresivniji (19 izlazaka na mrežu, 16 poena, naprama tri Nadalova) u igri, a ovaj put čak i precizniji, jer je Španac imao dvije neprisiljene pogreške više (20-18).

Nadal je tokom meča osjećao posljedice jučerašnjeg (četvrtak) maratona u trećem kolu, u kojem je nakon triju tie-breakova uspio dobiti sunarodnjaka Fernanda Verdasca nakon tri sata i 38 minuta igre. Lijevo Špančevo stopalo bilo je bandažirano zbog žuljeva, koje je Nadal dao tretirati i tokom meča s Fishom.

U polufinalu će Fish igrati protiv Andyja Murrayja, koji je u prvom četvrtfinalnom srazu nadigrao Francuza Gillesa Simona 6-3, 6-3.

Fish je u nizu od tri finala na ATP Touru otkako je ispao od Nadala u četvrtfinalu Wimbledona: slavio je u Atlanti, gubio u finalima Los Angelesa (Gulbis) i Montreala (Đoković). U posljednjih 16 odigranih mečeva slavio je 14 puta.

Ono što je pošlo za rukom Fishu, nije uspjelo Australki Samanthi Stosur, koja je u prvom meču četvrtfinalnog programa ženskog turnira izgubila od Marije Šarapove i deveti put u njihovu devetom meču. Ruskinja je bila uvjerljiva pobijedivši 6-3, 6-2.

U polufinalu će Šarapova igrati protiv sunarodnjakinje Vjere Zvonarjeve, bolje od Slovakinje Daniele Hantuchove 6-3, 7-6(6).

 ATP Cincinnati, četvrtfinale:

Murray (4) – Simon (10) 6-3, 6-3 Fish (7) – Nadal (2) 6-3, 6-4

WTA Cincinnati, četvrtfinale:

Šarapova (4) – Stosur 6-3, 6-2

Zvonarjeva () - Hantuchova 6-3, 7-6(6)