Medvedev ili Đoković
47

Finale US Opena je večeras: Ponavlja li se 2021. godina ili Đoković postavlja novi rekord?

D. P.
Đoković i Medvedev 15. put jedan protiv drugoga (Foto: EPA-EFE)
Đoković i Medvedev 15. put jedan protiv drugoga (Foto: EPA-EFE)
Velikim finalom Novaka Đokovića i Daniila Medvedeva večeras će biti spuštena zavjesa na US Open, ali i kompletnu Grand Slam tenisku sezonu.

Đoković koji nastavlja pisati historiju i u poznim godinama, a s druge strane ruski teniser koji se najbolje osjeća na američkom betonu. Novak Đoković protiv Daniila Medvedeva u reprizi finala US Opena od prije dvije godine.

Dvije godine prošle su od čudesne pobjede Medvedeva nad Đokovićem u finalu US Opena. Očekivalo se da srbijanski teniser nastavi svoju dominaciju, ali ga je u finalu dočekao bolji igrač te noći i rezultatom 3:0 razbio ga za svoju prvu Grand Slam titulu.

Nije puno popularni Medo odmakao od tog trenutka, makar što se tiče Grand Slam turnira jer više nije osvojio nijedan nakon toga, iako se očekivalo da preuzme tron najelitnijeg svjetskog tenisa.

S druge strane, čovjek koji nastavlja rušiti rekorde i koji želi osvetu za 2021. godinu. Također, Đoković želi osvojiti svoju 24. Grand Slam titulu kojom bi povećao prednost nad Rafaelom Nadalom (22) na vrhu liste najboljih svih vremena.

"Ne smijem se mnogo osvrtati na brojeve, historiju i takve stvari. Kada sam to radio u prošlosti, poput finala ovdje 2021. godine, emocije su me preplavile i odigrao sam loše. Ne želim da se to opet dogodi, usredsredit ću se samo na ono što treba taktički da uradim za meč", poručio je Đoković u najavi finala.

Srbijanski teniser nije imao nikakvih problema da dođe do finala. Najveći (jedini) otpor pružio mu je sunarodnjak Laslo Đere u trećem kolu kada je imao i dva seta prednosti.

Za razliku od njega, Daniil Medvedev je dotukao kvalitetnije i jače rivale na US Openu, a sve je krunisao savladavši sjajnog Carlosa Alcaraza, kojeg su svi vidjeli u finalu.

Medvedev je imao samo riječi hvale za svog rivala. I Rus se osvrnuo na njihov duel iz 2021. godine.

"Ja sam ga dobio tad na US openu, a on mi se odmah revanširao u Parizu. Sada ga je Alcaraz pobijedio na Wimbledonu, pa izgubio u Cinncinatiju. Zato Novak ima 23 Grand Slama, sve te Masterse i sedmice na mjestu broj jedan. Znam da će biti 10 puta bolji nego u tom finalu, pa zato i ja moram da pokušam da budem 10 puta bolji", rekao je Medvedev na konferenciji za medije uoči finalnog okršaja u New Yorku.

Đoković će tako kompletirati veliki dan za srbijanski sport. Prije njegovog okršaja s Medvedevim, Srbija će igrati finale Svjetskog prvenstva u košarci tako da su velike šanse da će se naši susjedi radovati nekoj, a možda i obje titule danas.

Finale US Opena zakazano je za 22 sata na Arthur Ashe terenu u New Yorku. Sudeći po formi igrača i kvalitetu meča, nije nemoguće da duel potraje do kasno u noć, a ko zna, možda i odluka padne tek nakon pet setova.

Duel drugog i trećeg tenisera do ovog turnira možete gledati u direktnom TV prijenosu u programu Eurosporta. To će za dvojicu tenisera biti 15. međusobni duel. U dosadašnjih 14 Đoković ima devet pobjeda, dok je Medvedev na pet, čime je dokazao da ozbiljno zna ugroziti jednog od najboljih tenisera svih vremena.