Veliki uspjeh
138

Tok meča / Finale ATP turnira u Sofiji: Mirza Bašić - Marius Copil 2:1 (7:6, 6:7, 6:4)

Piše: N. K.
Mirza Bašić (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Bh. teniser Mirza Bašić osvojio je svoj prvi ATP turnir u karijeri nakon što je danas u finalu savladao rumunskog teniser Mariusa Copila. Tekstualni prijenos okršaja između Bašića i Copila mogli ste uživo pratiti na portalu Klix.ba.

3. set

Bez ikakvih problema Copil osvaja prvi gem u trećem setu, a potom je imao i break šansu na servis Bašića. Ipak, Mirza je uspio spasiti i izjednačiti na 1:1.

Uslijedila su dva odlična servisa oba tenisera. Očito je da će ovo biti izjednačen meč do samog kraja.

Nepogrešiva su obojica prilikom servisa. Rezultat je 3:3 i moguće je da jedan nepažljiv potez odluči pobjednika.

Imao je Bašić dvije break prilike u sedmom gemu, ali nije uspio doći do prednosti. Potom je dobro servirao i rezultat je sada 4:4.

Ono što nije uspio u prethodom pokušaju, naš teniser je uspio u devetom gemu i došao na korak od osvajanja turnira.

To je i učinio te je Bašić tako osvojio svoj prvi ATP turnir u karijeri.

2. set

Već u prvom gemu drugog seta viđena je žestoka borba u kojoj se bolje snalazi Copil, koji osvaja break, a potom ga potvrđuje za vodstvo 2:0.

Uslijedila su dva sjajna servisa oba tenisera, koji nisu svom protivniku dopustili niti najmanju šansu za break.

Bašić sada izgleda odlično na svom servisu, ali ni Copil ne griješi pa i dalje ima prednost od 4:2.

Rumun apsolutno u ovim trenucima ne može ništa na Mirzin servis. Međutim, Copil nije napravio nijednu veliku grešku u drugom setu i ima veliku šansu da izjednači rezultat na 1:1 u setovima.

Bašić u devetom gemu nešto lošije servira i Copil je umalo izjednačio u setovima, a onda naš teniser osvaja break i poravnava rezultat na 5:5.

Dobro je potom Mirza servirao i poveo je prvi put u drugom setu te došao na korak do osvajanja prvog ATP turnira u karijeri. Ipak, Copil ne dozvoljava break pa će se opet igrati tie-break.

Rumun je sjajno otvorio tie-break i brzo je poveo s 3:0, a onda se Bašić vratio i izjednačio na 3:3. Međutim, nije imao snage za novi preokret pa je Copil osvojio drugi set i izjednačio rezultat na 1:1.

1. set

Copil sjajno otvara meč i bez ikakvih problema na svoj servis osvaja prvi gem uz dva asa. Ipak, Bašić brzo uzvraća i uz 60 posto uspješnog 1. sevisa izjednačuje na 1:1.

Rumun u trećem gemu dolazi do prvih problema i Bašić je uspio osvojiti break iz trećeg pokušaja, a onda ga potvrditi u narednom gemu za 3:1.

Naredni, peti gem bio je ujedno i najduži u dosadašnjem dijelu meča. Mirza je imao i jednu break priliku, koju nije iskoristio pa je Copil smanjio rezultat. Ipak, Bašić ponovo dobro servira i ne dopušta Rumunu break šansu.

Kao i kod prvog gema, Copil je ponovo sjajno servirao i bez ikakvih problema smanjio rezultat, ali Mirza je također raspoložen i dolazi do samo gema od osvajanja prvog seta.

Rumun je uspio osvojiti još jedan gem na svoj servis, a onda i napraviti break te poravnati rezultat na 5:5.

Imao je Mirza 30:0 u narednom gemu na servis Copila, koji se ipak trznuo i drugi put od početka meča poveo. Bašić je potom osvojio gem na svoj servis pa će se igrati tie-break.

Mirza je pogriješio na svom prvom servisu pa je Rumun brzo poveo 4:1 u tie-breaku. Potom se Bašić razigrao, osvojio mini break te poravnao rezultat na 4:4. Nakon žestoke borbe naš teniser je onda osvojio prvi set.

Najava meča

Bašić (129. ATP) je u polufinalu ostvario najveću pobjedu u karijeri savladavši velikog Stana Wawrinku (15. ATP) rezultatom 2:0 u setovima.

Iako je Copil po rejtingu mnogo slabiji od švicarskog tenisera Wawrinke, eventualna pobjeda protiv rumunskog tenisera za Bašića bi bila još veća, jer bi mu donijela prvu ATP titulu u karijeri.

Naš teniser je na putu do finala na ATP 250 turniru u Sofiji, pored Wawrinke, savladao Alexandera Lazova (495. ATP) iz Bugarske i bh. tenisera Tomislava Brkića (239. ATP) u kvalifikacijama te Floriana Mayera (72. ATP) iz Njemačke, Philippa Kohlschreibera (35. ATP) iz Njemačke i Maximiliana Merterera (82. ATP) koji dolazi također iz Njemačke. Protiv Nijemaca, kao i protiv Wawrinke, igrao je u glavnoj fazi turnira u Sofiji.

Copil (93. ATP) je u glavnoj fazi turnira pobijedio Robina Haasea (42. ATP) iz Holandije, Blaža Kavčića (111. ATP) iz Slovenije, Gillesa Mullera (28. ATP) iz Luksemburga i Jozefa Kovalika (187. ATP) iz Slovačke.