{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Federerova brzina i Nadalova sporost

T
12.8.2010. u 11:56
0
5
Federerova brzina i Nadalova sporost
0
Federerova brzina i Nadalova sporost
Rafael Nadal (Foto: Reuters)
Odavno je već poznata sporost pri igri najboljeg svjetskog tenisera Rafaela Nadala, odnosno velike rupe koje ima između kraja jednog i početka novog poena. Svaki meč je novi dokaz toga, a u 2. kolu ATP turnira u Torontu (Masters serija 1000) je imao i ravnopravnog partnera na drugoj strani, "pospanog" Švicarca Stanislasa Wawrinku.
Premda je takvo što teško za usporedbu, s obzirom da su u pojedinim mečevima mogući češći gemovi s dugotrajnijim izjednačenjima i prednostima, ipak je zanimljivo vidjeti koliko su trajali mečevi s istim rezultatom na kraju.

Najbolje usporedba je Nadal - Federer, odnosno njihove premijere u Torontu. Obojica su svoje mečeve dobili sa 7-6, 6-3, no Nadal je protiv Wawrinke na terenu proveo 2 sata i 21 minutu, a Federer protiv Argentinca Chele tačno sat vremena manje! Isti broj gemova, ali daleko umorniji radni dan za Nadala.

Istina je i da je Nadal igrao duži tie-break (14-12) od Federera (9-7), ali to nije razlog takvog ogromnog vremenskog razdora. Prosječno su Nadal i jednako spori Wawrinka između kraja jednog poena i početka drugog (ne udarca servisa, već pripreme za serviranje) imali rupu od nešto manje od 30 sekundi. Prije važnijih poena dosezali su i stanku blizu 40 sekundi, što je daleko iznad dozvoljenih 25 sekundi.

No, niko se nije bunio, ni suparnici, ni gledatelji, a nije reagirao ni glavni sudija.

S druge strane, Federer i Chela nisu trebali takve pauze, već su prosječno za petnaestak sekundi (nekada i manje) bili spremni za početak novog poena.

Po pravilniku Nadalovo beskonačno namještanje kose i hlača sa stražnje strane ne upada u vrijeme između dva poena (jer je to sama priprema serviranja), makar je takvo nešto prilično besmisleno. Kao i naprimjer Đokovićevo udaranje lopticom o podlogu po dvadesetak puta.

Da su Nadal i Wawrinka uistinu bili prespori, dokazuju još neki mečevi iz Toronto. Monfils i Devvarman, te De Bakker i Lopez su također ostvarili istovjetan rezultat od 7-6, 6-3, no i ta dva meča su bila gotova za jedan i po sat. Za isto vrijeme Nadal i Wawrinka nisu  završili ni prvi set koji je trajao 92 minute...

 ATP Toronto:

Nadal - Wawrinka 7-6(12), 6-3 - trajanje meča: 2 sata i 21 minuta
Federer - Chela 7-6(7), 6-3 - trajanje meča: 1 sat i 21 minuta
Monfils - Devvarman 7-6(3), 6-3 - trajanje meča: 1 sat i 23 minute
De Bakker - Lopez 7-6(2), 6-3 - trajanje meča: 1 sat i 28 minuta

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li opravdane smjene trenera FK Sarajevo i FK Željezničar?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: