ATP Finals
28

Federer želi ostanak Završnog mastersa u Londonu, Đokoviću deset godina mnogo

Klix.ba
Foto: ATP World Tour
Foto: ATP World Tour
Završni masters u Londonu počinje sutra, a ovaj turnir koji se već 10 godina igra u glavnom gradu Velike Britanije, od 2021. godine igrat će se na drugom mjestu.

Naime, ATP je u augustu pozvao zainteresovane gradove da se prijave za domaćinstvo turnira u kojem na kraju sezone učestvuje osam najboljih tenisera.

"Ukoliko odluče da ostanu u Londonu to će biti dobar izbor. Ne znam koje su još opcije. Ukoliko je uprava O2 Arene zadovoljna i navijači hrle na tribine, a ATP ima dobar ugovor, zašto ne bismo ostali ovdje? Ne vidim razlog za promjenu, osim ako ne postoji grad koji toliko žarko želi da podrži ATP Tour u godinama koje dolaze. Tako nešto smo vidjeli u Šangaju i Londonu, to je bila dobitna formula", rekao je legendarni Švicarac Roger Federer, koji je u Londonu slavio dva puta.

I prvi teniser svijeta Novak Đoković je govorio o promjeni domaćinstva Završnog mastersa.

"Ne želim da ga pomjeramo iz Londona, ali osjećam da je koncept ovakvog događaja takav da se on seli. To je najveći događaj koji ATP organizuje. Osam najboljih igrača u jedinstvenom sistemu po grupama. Mislim da je ovo jedinstvena mogućnost za promociju tenisa širom svijeta. Čini mi se da je deset godina na jednom mjestu previše. To nema nikakve veze sa samim Londonom ili turnirom", rekao je Đoković, koji je u Londonu trijumfovao četiri puta.

Đoković svoj prvi meč u grupi igra u ponedjeljak od 21:00 sat protiv Johna Isnera, a dan ranije na terenu će biti Kevin Anderson i Dominic Thiem, kao i Kei Nishikori i Roger Federer.