Roland Garros
0

Federer teško savladao Del Potra

Totalsport
Švicarac Roger Federer teškom je mukom pobijedio Argentinca Juana Martina del Potra u polufinalu Roland Garrosa. Federer je slavio sa 3-6, 7-6(2), 2-6, 6-1, 6-4.

Del Potro u prethodnih pet mečeva protiv Federera nije uhvatio niti jedan set. Federer ga je uvijek pobjeđivao vrlo uvjerljivo. Dovoljno je sjetiti dva ovogodišnja meča, 6-3, 6-0, 6-0 u četvrtfinalu Australian Opena, te 6-3, 6-4 u polufinalu Madrida.

No, Del Potro je najavio pohod na pobjedu i finale Roland Garrosa. Pokazalo se da to nije bila kurtoazna ili smjela prognoza, već realna najava. Nije uspio, iako je prva tri seta odigrao izvanredno. Imao je 2-1 u setovima, no, Federer je u četvrtom i petom pronašao igru koja ga je u protekle tri godine vodila do finala Roland Garrosa.

U prvom setu je Argentinac spasio break loptu kod 1-2, pa u sljedećem gemu iskoristio treću break loptu. U sedmom gemu je propustio 0-40, ali je dva gema kasnije na istom rezultatu iskoristio prvu priliku, te je s drugim breakom u meču osigurao prvi set. Drugi set je bio potpuno izjednačen, a odlučio je tie-break koji je Federer odigrao briljantno (7-2). No, već u prvom gemu trećeg seta, 20-godišnji Argentinac iz Tandila je breakom najavio Federeru nove probleme. Još jedan kasniji break osigurao mu je vodstvo 2-1 u setovima.

Činilo se da je Del Potro na pragu prve pobjede protiv Federera i prvog Grand Slam finala. Njegove su lopte bile vrlo snažne i precizne, Federer često nije imao rješenja u odbrani. No, Švicarac je tada počeo igrati puno čvršće, dok je Argentinac izgubio napadačku energiju i počeo više griješiti. Federer je dobio četvrti set 6-1, a u petom je s ranim breakom poveo 2-0 i 3-1. Ipak, Argentinac je smogao snage za još jedan bljesak, vratio je izgubljeni servis i poravnao na 3-3. No, Federer nije posustao, već u sljedećem, sedmom gemu opet je oduzeo servis Del Potru. Pokazalo se da mu je to bilo dovoljno za četvrti uzastopni finale u Roland Garrosu.

Federer je na kraju osvojio 8 poena više u meču, 159-151. Argentinac je imao 16 asova, Federer samo 5, imao je Del Potro i pet izravnih poena više, ali i 11 neforsiranih pogrešaka više što je, na kraju, ipak presudilo. Federer je najbolju igru u meču sačuvao za posljednjih sat vremena igre, kada je bilo i najvažnije.

  • Del Potro je igrao izvanredno, imao sam sreću što sam iz ovog meča izašao kao pobjednik – rekao je Federer u prvoj izjavi, još na terenu, odmah nakon kraja meča, u kojem je zaradio ovacije krcatog središnjeg stadiona.

Federer će u finalu u nedjelju protiv Šveđanina Robina Söderlinga igrati za svoj 14 naslov na Grand Slam turnirima i, naravno, prvi u Roland Garrosu. Prethodne tri godine redovito je gubio finala u Parizu od Rafaela Nadala. Söderling, pak, prije ovogodišnjeg Roland Garrosa nikada na Grand Slam turnirima, u 21 nastupu, nije otišao dalje od 3. kola. No, upravo je Šveđanin eliminirao Nadala i omogućio Federeru priliku kakva će se teško ponoviti. Protiv Söderlinga još nikada nije izgubio, iako su igrali devet puta.

  • Imam dobar omjer protiv njega, ali moram respektovati tenisera koji je na ovom turniru pobijedio Nadala – poručio je Federer.

Roland Garros, polufinale, teniseri:

Söderling (23) – Gonzalez (12) 6-3, 7-5, 5-7, 4-6, 6-4 Federer (2) - Del Potro (5) 3-6, 7-6(2), 2-6, 6-1, 6-4