Rogers Cup
0

Federer: "Sve je na meni"

Totalsport
Roger Federer (Foto: AP)
Roger Federer (Foto: AP)
Najjači ovosedmični turnir za tenisere održava se u Torontu. Rogers Cup je turnir iz ATP 1000 kategorije, a igra se uz nagradni fond od 2,4 miliona američkih dolara na terenima tvrde podloge.

Vodeći teniseri svijeta odmarali su u prvom kolu i čekali rasplet mečeva kako bi saznali svoje protivnike na startu turnira. Prvi nositelj Rafael Nadal i dalje čeka pobjednika meča Dancevic-Wawrinka, drugopostavljeni Novak Đoković saznao je da će igrati protiv Juliena Benneteaua (savladao Istomina 6-4, 6-4), a treći nositelj Roger Federer u turnir će krenuti u meču protiv Juana Ignacia Chele (svladao Fallu 6-0, 6-3).

"Dugo je prošlo od kada sam posljednji puta bio treći reket svijeta. Ipak, sve je na meni", najavio je turnir iz svoga ugla Roger Federer, osvajač 62 naslova, ali samo jednog u ovoj godini (Australian Open) i teniser koji je svoj posljednji meč u sezoni odigrao u četvrtfinalnom porazu na travi Wimbledona (svladao ga Berdych).

"Ne bih rekao da me taj poraz frustrirao. Više me razočaralo to što mi tijelo nije izdržalo napor i spriječilo me u obrani mog vimbledonskog sna", kazao je Federer koji je nekoliko sedmica proveo u radu s Paulom Annaconeom, bivšim trenerom Petea Samprasa i Marata Safina.

Od važnijih rezultata spomenimo poraz trinaestog nositelja Jürgena Melzera od kojeg je u dva seta (7-6(6), 6-4) bolji bio Peter Polansky.

Dodajmo i da su Rafael Nadal i Novak Đoković kratko trajali u turniru parova. Prvi put od 1976. godine, kada su to napravili Jimmy Connors i Arthur Ashe , dvojica najboljih tenisera ATP singl-tabele zaigrali su u paru, no ne i proslavili se. Bolja od njih bila je kombinacija Pospišil-Raonic 5-7, 6-3, 10-8.

Rogers Cup, važniji rezultati, 1. kolo:

Polansky - Melzer (13) 7-6(6), 6-4 Robredo - Nieminen 6-1, 6-4 Gulbis - Belucci 6-1, 6-4 Stahovskij - Gasquet 7-5, 6-1 Južnij (12) - Simon 6-4, 6-4 Almagro (14) - Marčenko 7-5, 5-7, 6-4 Chela - Falla 6-0, 6-3 Benneteau - Istomin 6-4, 6-4 De Bakker - Lopez  7-6(2), 6-3