Roland Garros
0

Federer prekinuo Đokovićev niz pobjeda

Totalsport
Roger Federer
Roger Federer (Foto: rolandgarros.com)
Novak Đoković pretrpio je u polufinalu Roland Garrosa prvi poraz u 2011. godini. Pobijedio ga je sa 7-6(5), 6-3, 3-6, 7-6(5) najbolji teniser svih vremena, Švicarac Roger Federer.

Svakoj seriji dođe kraj, a Đokovićevoj nepobjedivosti ove godine je stigao u petak. Roger Federer prije dvije godine je osvojio Roland Garros, ali ovo mu je vjerojatno bio najbolji meč na pariskoj zemlji. Đoković možda nije bio na svom najboljem nivou ove godine, ali igrao je odlično. No, ''čarobnjak iz Basela'' je bio još bolji.

Đoković je ove godine ostvario 41 pobjedu. Za jednu je ostao kratak od rekorda Amerikanca Johna McEnroea, koji je 1984. godinu otvorio sa 42 pobjede. Ukupno ih je Đoković imao 43 zaredom, računajući i dvije u finalu Davis Cupa prošle godine. Apsolutni rekorder ipak ostaje Argentinac Guillermo Vilas sa 46 uzastopnih pobjeda 1977. godine.

Đoković je često ove sezone isticao kako se ne zamara puno s rekordima. Govorio je da je svjestan kako njegova serija ne može trajati vječno, te da ga puno više zanimaju novi Grand Slam naslovi i skok na prvo mjesto ATP liste.

Federer mu je u ovom dvoboju uskratio oba cilja. Srbijanski teniser nije stigao do prvog finala u karijeri na Roland Garrosu, a još uvijek nije osigurao niti prvo mjesto na svijetu, što bi učinio da je svladao Federera.

Švicarac ga je pobijedio, a u nedjelju će igrati za sebe, ali i za Đokovića. Ukoliko Federer u nedjelju u finalu pobijedi branitelja naslova Rafaela Nadala, što mu u Roland Garrosu niti jednom nije uspjelo u prethodna četiri pokušaja, Đoković će sljedećeg ponedjeljka ipak biti na vrhu svjetskog poretka.

Što se samog meča tiče, dovoljno je reći da je to sigurno bio najbolji meč na ovogodišnjem Roland Garrosu, vjerojatno i u cijeloj godini. Puno velikih izmjena i velikih winnera vidjeli su gledatelji na središnjem terenu. Federer je odlično servirao. Ubacio je 65% prvih servisa i meč okončao s 18. asom na treću-meč loptu u tie-breaku četvrtog seta, a prvu na svom početnom udarcu. Nakon 3-3 osvojio je tri poena, ali je Đoković prve dvije meč-lopte na svom servisu spasio, prvu uz debelu pomoć mreže. No, kod 6-5 mu više nije bilo spasa. Treba reći da je Federeru veliki vjetar u leđa bila i publika, koja ga je bodrila zdušno kao da se radi o francuskom teniseru…

Kako je Federer završio meč, tako ga je i počeo. Napravio je break već u prvom gemu. No, Đoković je odmah uzvratio, a onda je 16-struki Grand Slam pobjednik propustio četiri lopte za treći uzastopni break na startu, svoj drugi. Štoviše, Đoković je malo kasnije poveo s 4-2. Federer mu je uzeo servis u sedmom gemu. Servirajući kod 4-5, Švicarac je spasio 15-40, dvije set-lopte Srbijanca. Može se reći da je to bio jedan od najvažnijih, možda i prijelomni trenutak u meču. Može se pretpostaviti da bi se meč, pogotovo u psihološkom smislu, razvijao sasvim drukčije da je tada Đoković uzeo set. No, Federer je bolje odigrao tie-break prvog seta, te je nakon čak 70 minuta igre došao do početne prednosti.

Đoković se nije predao niti nakon što je njegov veliki rival dobio i drugi set sa 6-3. Uzvratio je u trećem s istom mjerom, a u četvrtom je kod rezultata 4-4 napravio break i servirao za poravnanje u setovima na 2-2. Tada se već spuštao sumrak nad Pariz i bilo je jasno da bi se eventualni peti set nastavio u subotu. No, Federer to nije dopustio. Iskoristio je treću break-loptu u desetom gemu i izjednačio na 5-5, a onda je u sljedećem gemu spasio dvije break-lopte. Prvu sa servis-winnerom na drugom servisu, kojeg je poslao u tijelo sa 181 km na sat, a drugu s asom. Kao i u prvom, Federer je bio bolji i u drugom tie-breaku…

Švicarac je meč okončao s 48 izravnih poena i 46 neprisiljenih pogrešaka, a Đoković s omjerom 40-41.

Sada Federer ima 14-9 u pobjedema nad Đokovićem, koji ga je svladao tri puta ove godine na tvrdoj podlozi (Australian Open, Dubai, Indian Wells).

Rafael Nadal, pak, ima 16-8 u karijeri protiv Federera, 11-2 na zemlji te, kao što smo već rekli, 4-0 u Roland Garrosu. U njihovom zadnjem meču na French Openu, u finalu 2008. godine, Federer je uhvatio četiri gema. S obzirom na način na koji je odigrao ovaj turnir, ovoga puta će sasvim sigurno biti puno opasniji rival Nadalu…

Roland Garros, teniseri, polufinale:

Nadal (1) – Murray (4) 6-4, 7-5, 6-4 Federer (3) – Đoković (2) 7-6(5), 6-3, 3-6, 7-6(5)