Tenis
0

Federer pohvalio "najgoreg tenisera na svijetu"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najbolji teniser svijeta Švicarac Roger Federer namijenio je Britancu Robertu Deeju čestitke i pohvale za prvu pobjedu nakon 54 uzastopna poraza, koju je ostvario u Barceloni.

Britanac, koji u teniskim krugovima važi za "najslabijeg igrača na svijetu", u katalonskoj prijetolnici pobijedio je Amerikanca Arzhanga Derkshanija.

" Ako igraš tvrdo, zagriženo i srčano, trud će se isplatiti", u malo ciničnom tonu na postavljeno pitanje u vezi s Deejem kazao je Federer, koji trenutno nastupa na turniru Masters serije u Monte Carlu.

Dee se s čuvenim Švicarcem ne može porediti. Na ATP listi zauzima skromno 1446. mjesto, a u trogodišnjoj profesionalnoj karijeri na "drugorazrednim turnirima", prije svega u Ruandi i Sudanu, zaradio je skromnih 2200 dolara.

Nakon neočekivane pobjede u Barceloni na turniru Futures serije izbjegao je neslavni rekord, kojeg s 55 uzastopnih poraza drži Diego Beltraneno iz Gvatemale.

Dee se nakon pobjede nad Derkshanijem toliko radovao da je već u narednom dvoboju u Barceloni morao priznati premoć Poljaku Arturu Romanowskm, koji je slavio s 6:3 i 6:1.

Nastup 21-godišnjeg Deeja iz Bexleyja je oduševio njegove zemljake, engleski list Daily Telegraph je u udarnom naslovu napisao: "Robert Dee nije najslabhiji teniser na svijetu".