Posebne mjere
11

Federer odustao od nastupa na ATP kupu: Želim duže igrati na Touru

FENA
Roger Federer (Foto: EPA-EFE)
Roger Federer (Foto: EPA-EFE)
Švicarski teniser Roger Federer u srijedu je objavio kako se povlači s inauguralnog ATP kupa koji se igra u Australiji u januaru sljedeće godine kako bi proveo više vremena s porodicom.

Federerova odluka da se povuče znači da Švicarska ne može učestvovati na ovom takmičenju koje će se igrati od 3. januara do 12. januara. Sada se šest drugih država može plasirati na to takmičenje, na temelju rankinga njihovih najboljih igrača na ATP listi.

"S velikim sam žaljenjem odlučio se povući s novog takmičenja ATP kupa", kazao je Federer, trenutno treći teniser svijeta, prenosi Hina.

"Nakon dugih rasprava s porodicom i sa svojim timom o godini koja slijedi, odlučio sam da će dodatne dvije sedmice kod kuće biti jednako korisna za moju porodicu i za moj tenis", dodao je.

"Boli me što neću biti dio najuzbudljivijeg novog takmičenja na kalendaru, ali to je ispravna odluka ako želim nastaviti igrati duži period na ATP Touru", rekao je 38-godišnji Švicarac.

ATP kup, čiji je nagradni fond 15 miliona dolara, igrat će se u tri australska grada Brisbaneu, Perthu i Sydneyu.

Na takmičenje se plasiralo 18 država nakon prvog roka u septebmru, dok je Australija kao domaćin dobila pozivnicu. Još šest država bit će dodane nakon drugog roka 13. novembra.

Države će biti podijeljene u šest grupa po četiri u grupnoj fazi, a pobjednici skupina i dvije najbolje drugoplasirane prolaze u finale ATP kupa u Sydneyu. U svakoj fazi takmičenja igraju se po dva pojedinačna meča i jedan u parovima.

Svoj nastup do sada su potvrdili prvi teniser svijeta Srbijanac Novak Đoković te drugi teniser svijeta Španac Rafael Nadal.