Promijenio prioritet
26

Federer nakon pada na ATP listi: Ne jurim prvo mjesto, već titule

Klix.ba
Roger Federer (Foto: EPA-EFE)
Roger Federer (Foto: EPA-EFE)
Švicarski teniser Roger Federer (37) rekao je kako više želi biti konkurentan na Grand Slamovima nego se boriti s Novakom Đokovićem i Rafaelom Nadalom za prvo mjesto na svijetu.

"Sa 37 godina, više mi nije prioritet pozicija na ATP listi. Ideja mi biti zdrav, znati mogućnost osvajanja titule na nekim turnirima, moći pobijediti Đokovića i Nadala, a nakon toga dolazi zadovoljstvo. Kada ne osjećate šansu, to je problem. Čak i ako još padnem na listi, to nije problem. Dok god mogu osvojiti Grand Slam kao onda kada sam bio 17. na svijetu, sve je na svom mjestu. Radije bih da sam 17., nego treći s neosvojenim Grand Slamom ili nekim turnirom", rekao je Federer.

Švicarac je prošle godine postao najstariji broj jedan na svijetu nekoliko sedmica nakon što je osvojio svoju 20. Grand Slam titulu trijumfom na Australian Openu u 36. godini.

Međutim, prošlog mjeseca, Federer je poražen od Grka Stefanosa Tsitsipasa u osmini finala, što je dovelo do njegovog pada na ATP listi na šesto mjesto, ali i promjenu prioriteta.

Legenda tenisa je dodala kako planira igrati na turniru u Dubaiju u februaru, a zatim Masterse u Indian Wellsu i Miamiju, prije nego što odluči kakav će raspored imati do Roland Garrosa.