Tenis
0

Federer najbolji sportista svijeta u 2004.

NINA
Švicarski teniser Roger Federer i britanska atletičarka Kelly Holmes izabrani su za najbolje sportiste svijeta u 2004., u anketi koju je organizovala britanska novinska agencija Reuters.

U anketi Reutersa sudjelovala su 33 sportska urednika iz više od 20 zemalja, a svaki sudionik predlagao je po tri kandidata u muškoj i ženskoj konkurenciji. Prvo mjesto vrednovalo se s tri, drugo s dva, a treće s jednim bodom.

Federer je uvjerljivo pobijedio u muškoj konkurenciji s 53 osvojena glasa, dok je drugoplasirani Amerikanac Michael Phelps koji je na Olimpijskim igrama osvojio čak osam medalja u plivanju, za švicarskim teniserom zaostao je za 21 bod. U 2004. Federer je pobijedio na čak tri Grand slam turnira, a trijumfirao je i na Mastersu. Švicarski as ove sezone igrao je u fantastičnoj formi, pa su mnogi novinari često tvrdili da će postati najbolji teniser svih vremena.

Federerov izbor za najboljeg sportistu svijeta vjerojatno će mnogi osporavati, s obzirom da je pobijedio ispred Michaela Phelpsa, koji je na ovogodišnjim Igrama u Atini osvojio čak šest zlatnih medalja. Osim toga mladi Amerikanac je s ukupno osam medalja izjednačio rekord ruskog gimnastičara Aleksandra Ditatina po broju odličja osvojenih na jednoj Olimpijadi. Prošlogodišnji pobjednik Reutersove ankete Lance Armstrong zauzeo je treće mjesto.

U ženskoj konkurenciji, sa 68 osvojenih od 99 mogućih bodova, trijumfirala je dvostruka olimpijska prvakinja u atletici, 34. godišnja Kelly Holmes. Na Igrama u Ateni ona je pobijedila u trkama na 800 i 1.500 metara i nadmašila slavne zemljake Sebastian Chua i Steva Oveta, koji su prije skoro 20 godina dominirali na tim dionicama.

Drugo mjesto zauzela je mlada ruska teniserka Maria Šarapova, koja je ovu sezonu obilježila pobjedom na Wimbledonu, dok je treće mjesto zauzela Šveđanka Carolina Kluft, olimpijska prvakinja u sedmoboju.

Muškarci:

  1. Roger Federer, tenis, Švicarska, 53 poena
  1. Michael Phelps, plivanje, SAD 32
  2. Lence Armstrong, biciklizam, SAD, 26
  3. Hicham El Guerrouj, atletika, Maroko, 24
  4. Michael Schumacher, automobilizam, Njemačka, 22
  5. Via Sing, golf, Fidži, 20
  6. Matthew Pinsent, veslanje, V. Britanija, 8
  7. Andrey Shevchenko, nogomet, Ukrajina, 3
  8. Valentino Rosi, motociklizam, Italija, 3
  9. Phil Mickelson, golf, Irska, 2

Žene:

1.Kelly Holmes, atletika, V. Britanija, 68 poena 2.Maria Šarapova, tenis, Rusija, 36 3.Carolina Kluft,, atletika, Švedska, 28 4.Annika Sorenstam, golf, Švedska, 23 5.Mia Hamm, nogomet, SAD, 14 6.Yelena Isinbayeva, atletika, Rusija, 13 7.Jenny Thompson, plivanje, SAD, 7 8.Anastasia Myskina, tenis, Rusija, 2 9.Catalina Ponor, gimnastika, Rumunjska, 2 10. Petra Thomas, plivanje, Australija, 2