Procjene
0

Federer na Wimbledonu može prestići Nadala

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poziciju broj 1 ATP liste Švicarac Roger Federer može vratiti u posjed pobijedi li na Roland Garrosu i potom u Wimbledonu, izračunali su u španskoj novinskoj agenciji EFE.

Rano ispadanje Rafaela Nadala, u osmini finala Roland Garrosa, otvorila je mogućnost Švicarcu za povratkom na čelo lisze, jer je Španac porazom od Robina Soderlinga izgubio gotovo 2.000 bodova koje je branio iz prošle sezone. Nakon ovog poraza prvi će se teniser svijeta tako s 14.960 bodova spustiti na 13.140.

Federer je trenutno na dalekih 10.470 bodova. Odbrani li u Parizu lanjsko finale, sačuvat će 1.200 bodova. Pobijedi li, uzet će dodatnih 800 bodova, te doći na 11.270 bodova.

Nadal onda pred sobom ima tešku zadaću odbraniti 480 bodova iz Queensa i 2000 iz Wimbledona. Na oba londonska travnata turnira prošle godine je slavio.

Pobijedi li na oba predstojeća Grand Slam turnira, a Španac još izgubi ponešto bodova u Londonu, Švicarac će biti vrlo blizu povratka na čelo liste.

Osim što bi postao ponovno službeno najbolji teniser na svijetu, Federer bi s ovoljetna dva Grand Slama ušao u historiju kao rekorder po broju osvojenih najvrednijih turnira. Trenutno je na 13. Pete Sampras na kontu ima jedan više.