Želi oboriti još neki rekord
12

Federer: Motivisan sam više nego ikad prije

Totalsport
Roger Federer (Foto: Arhiv/AFP)
Roger Federer (Foto: Arhiv/AFP)
Nakon što mu u ponedjeljak nije pošlo za reketom da osvojio treći uzastopni naslov na završnom ATP World Tour Finalsu, švicarski teniser Roger Federer ostaje gladan novih naslova u 2013. godini.

Federer ima 31 godinu na leđima, šest je godina stariji od Novaka Đokovića (koji ga je porazio u londonskom finalu) i Andyja Murrayja, te pet od trenutno povrijeđenog Rafaela Nadala. Logično je da se postavlja pitanje koliko će još dugo genijalac iz Basela igrati tenis ili se barem držati uz bok mlađoj generaciji.

"Motivacija je veća nego ikad prije. To je ljubav prema ovoj igri, publici koja me bodri, ponekad i želja da oborim još pokoji od rekorda, te da se takmičim protiv igrača drugih generacija i stilova igre", rekao je Federer za Sporting Life.

"Morate imati jednu posebnu vrstu inspiracije i motivacije s nekoliko strana da bi i u 30-im godinama nastavili igrati na najvišem nivou. Nije više jednostavno samo se probuditi jednog jutra, sjesti na avion i krenuti u avanturu na drugi kraj svijeta ili tek otići na trening", kaže Švicarac.

Osim što mu je izazov igrati protiv trojice gore navedenih igrača, Federer uživa i u tome što je inspirisao i još uvijek inspiriše mlađu generaciju.

"To je jedan dio "puzzle" koji me motiviše. Ali, ne igram samo protiv Đokovića, Murrayja i Nadala. Ima tu još mnogo kvalitetnih igrača protiv kojih moram igrati dobro da bih pobijedio. Posebno uživam igrati protiv iznimno mladih igrača koji u meni vide idola, što mi je iskreno jako čudno. Volim vidjeti kako odrastaju i postaju sve bolji i bolji", kaže Federer.

Četiri najbolja igrača današnjice su međusobom podijelila četiri Grand Slam naslova, te naslove na većinu ostalih turnira na kojima su nastupili. Federer smatra da podloga na kojoj se danas igra ima veliku ulogu u formiranju Topa 5, te bi volio vidjeti malo više varijacija kada je podloga u pitanju.

"Mislim da bi nam dobro došla neka promjena. Recimo da na nekim turnirima podloga bude jako, jako spora, a na drugima opet jako, jako brza. Trenutno idemo u smjeru da za nekoliko godina neće biti razlike između zemlje i trave. To naravno ide na ruku nama najboljima koji uredno igramo u polufinalima i finalima. Da li je to zaista smisao? Ne bih rekao..."

Pred Federerom su sada dvije sedmice zasluženog godišnjeg odmora, a nakon toga slijedi turneja egzibicijskih mečeva u Južnoj Americi što će ujedno biti i njegova prva posjeta tom kontinentu. Nakon malo zabave slijede pripreme za novu 2013. godinu.

"Bila je ovo fantastična sezona. Četiri različita pobjednika Grand Slam turnira, Olimpijske igre koje su za mene uvijek bile nešto posebno i drago mi je da sam sve prošao bez ijedne povrede. Gotovo da sam odradio sve turnire koje sam imao zacrtane u svom godišnjem kalendaru. Posebno sam zadovoljan drugim dijelom godine, koji mi daje motivaciju za novu sezonu", rekao je Švicarac te progovorio o planovima za 2013. godinu.

"Iskreno, još nisam uradio ništa u vezi s tim. Moram se sjesti sa svojim trenerom i porodicom i vidjeti što ćemo i kako ćemo. Jedino što znam je da ću morati puno više trenirati nego ove godine. Nisam imao puno slobodnog vremena, tako da je preda mnom mnogo napornog rada", zaključio je Federer.