Tenis
0

Federer inspirisao Justine Henin na povratak

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Belgijska teniserka Justine Henin, koja se povukla iz sporta uoči prošlogodišnjeg Roland Garrosa, kaže da je poriv za povratkom prvi puta osjetila na ovogodišnjem Grand Slam turniru u Parizu.

Švicarac Roger Federer osvojio je ove godine svoj prvi Roland Garros, jedini Grand Slam turnir koji mu je nedostajao u kolekciji. Gledajući Federerov trijumf, Henin je osjetila veliku želju da i ona zaokruži svoju Grand Slam priču i krene u lov na Wimbledon, jedini od četiri najveća na kojem nije upisala svoje ime na popis pobjednica, iako je dva puta bila u finalu, 2001. i 2006. godine. Prvi put savladala ju je Amerikanka Venus Williams, a drugi put Francuskinja Amelie Mauresmo…

  • Gledajući kako je Federer osvojio Roland Garros, sama sebi sam rekla: ''Meni nedostaje naslov u Wimbledonu''. Osvajanje Wimbledona je san. Ne znam da li će se meni taj san ostvariti, ali ja volim sanjati, a o Wimbledonu sam puno sanjala!

Henin je, podsjećamo, odluku o povlačenju objavila u svibnju prošle godine, postavši prva tenisačica u povijesti koja se povukla kao broj 1. Tada je kao razlog za odlazak nudila iscrpljenost i zasićenje, te želju da u životu iskusi i nešto drugo osim igranja tenisa.

  • Nisam otišla iz tenisa zbog ličnih razloga. Ne, tu nema tajni, otišla sam jer sam naprosto bila umorna. Sada se vraćam jer je strast ponovno tu, a jako su mi nedostajali odnosi koje sam imala s ljudima iz tenisa.

Nakon odlaska gotovo godinu dana nije uzela reket u ruke niti se bavila bilo kojim drugim sportom, pa makar za vlastiti gušt. Nabavila je prvog psa u životu, provodila puno vremena čitajući i putujući svijetom kao UNICEF-ov ambasador dobre volje.

Dugogodišnji trener omalene Belgijke Carlos Rodriguez smatra da je njegova štićenica danas na 60% onoga što je bila, a s time se slaže i Justine, koja decidirano tvrdi da povratak njene sunarodnjakinje Kim Clijsters nema nikakve veze s njezinom odlukom o ponovnom aktiviranju, iako mnogi mediji često znaju baš tako interpretirati priču. Pa ipak, Rodriguez smatra da bi uspjeh Clijsters, koja je ove godine osvojila US Open igrajući tek treći turnir nakon povratka, mogao ohrabriti Henin da se može vratiti u vrhunsku formu.

Henin (27 godina) će prvi turnir odigrati u Brisbaneu početkom sljedeće godine, kao uvertiru za Australian Open. Budući da nema zaštićeni renking, na oba turnira odobrena joj je pozivnica. No, najveći cilj je osvajanje Wimbledona.

  • To je vjerojatno ambiciozna želja. No, kada bih smatrala da nemam šanse, ostala bih kod kuće – zaključuje Henin.