ATP Basel
0

Federer i Đoković marširaju prema međusobnom finalu

Totalsport
Roger Federer
Roger Federer
Teniski genije iz Švicarske, Roger Federer, nanio je Amerikancu Andyju Roddicku 21. poraz u 23. međusobnom susretu u četvrtfinalu ATP turnira u Baselu iz serije 500.

Federer je za svega 64 minute riješio "mušteriju" Andyja Roddicka savladavši ga sa 6-3, 6-2. Švicarac Roddicku nije dopustio nijednu break-priliku u cijelom susretu, a sam je realizirao tri od četiri ponuđene prilike. Presudni trenutak, možda čak i susreta, dogodio se u 8. gemu prvog seta kada je Federer po prvi put breaknuo Amerikanca. Nakon toga Roddickov servis više nije bio ubitačan kao prije, dok je s druge strane Federer svoj držao bez ikakvih problema. U devet odigranih gemova na svom servisu Federer je Amerikancu prepustio svega 10 poena, odnosno nešto više od jednog po gemu.

U drugom setu Roddick je uspio okinuti tek tri poena protiv Federerova servisa što dovoljno govori o dominaciji Švicarca. Federeru će u polufinalu, na putu ka svom petom naslov, stajati sunarodnjak Stanislas Wawrinka koji je u meču koji je prethodio njegovom slavio protiv Nijemca Floriana Mayera.

Wawrinka se također lakoćom obračunao sa svojim protivnikom savladavši ga sa 6,2 6,2. Švicarac je Nijemcu dozvolio samo devet poena protiv svog servisa, dok je on njemu uzeo njih čak 27. Realizirao je četiri od devet prilika za break. Mayer, nakon lagane pobjede na hrvatskim teniserom Ivanom Ljubičićem, nije dočekao nijednu break-loptu.

Drugo polufinale čine prvi teniser svijeta Novak Đoković i Kei Nishikori. Japanac je prvi izborio nastup u polufinalu Basela pobjedom na Kazahstancem Mihaijlom Kukuškinom u tri seta. Bilo je 6-4, 5-7, i 6-4 za Nishikorija koji je realizirao sedam od 16 break-prilika. Kukuškin je realizirao jednu break-loptu manje od 10 ponuđenih.

Japanca u polufinalu čeka puno teži protivnik, odnosno ni manje ni više nego prvi teniser svijeta, Srbin Novak Đoković. Đoković je nakon lošijeg starta i gubitka prvog seta protiv Marcosa Baghdatisa ubacio u brzinu više i bez ikakvih problema do kraja susreta riješio Cipranina. Baghdatis je uistinu igrao impresivan tenis u prvome setu koji je uzeo rezultatom 6-2. Bilo je jasno da taj nivo igre ne može držati tokom cijelog meča, ali i da Đoković još ima puno rezerve u svojoj igri.

To se pokazalo točnim s obzirom da do kraja susreta Baghdatis nije više došao do nijedne break-lopte, dok je Đoković realizirao tri od tri.

Još nas samo jedan meč dijeli od idealnog finalu u kojem bi mogli gledati Federerov juriš na 5. naslov u Baselu, ali i juriš na osvetu za poraz na US Openu, i Đokovićev lov na drugi naslov. Spomenimo da su se u prijašnja dva izdanja ovog turnira upravo Federer i Đoković susretali u finalima, a svaki je teniser uzeo po jedan naslov. Prošle godine slavio je Švicarac sa 6-4, 3-6 i 6-1.

 ATP Basel, četvrtfinala, rezultati:

Đoković (1) - Baghdatis 2-6, 6-2, 6-3 Nishikori - Kukuškin 6-4, 5-7, 6-4 Federer (3) - Roddick (7) 6-3, 6-2 Wawrinka - Mayer 6-2, 6-2