Tenis
0

Federer i Murray zakazali polufinale na Wimbleonu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Švicarski tenisrer Roger Federer prvi je polufinalist prestižnog Wimbledona. Fedex je u četvrtfinalu bez muke eliminisao Francuza Gillesa Simona rezultatom 3:0, po setovima 6:3, 7:5 i 6:2.

Iako je potpisao poraz praktično bez ispaljenog metka, francuski teniser se ipak može pohvaliti da je nakon 116 uzastupnih dobijenih gemova napravio brejk protiv Federera. Učinio je to u u drugom setu pri rezultatu 5:4.

Federer je inače glatko u svoju korist riješio prvi set. Odmah na startu napravio je brejk i poveo 2:0, te do kraja sačuvao svoj servis do konačnih 6:3.

U drugom setu se na brejk Švicarca čekalo do sedmog gema kada je poveo 4:3, ali se nakon toga Francuz uspio vratiti u meč i brejkom izjednačiti na 5:5. Izgubljeni gem razljutio je Federera koji je odmah potom napravio ribrejk, te do kraja riješio set u svoju korist rezultatom 7:5.

Već u prvom gemu trećeg seta Federer je napravio brejk, a isto to učinio je u sedmom gemu za vodstvo 5:2. Posljednji set riješio je u svoju korist rezultatom 6:2.

Federerov protivnik u polufinalu će biti Andy Murray koji je istim rezultatom porazio Vaseka Pospisila. Prvi set pripao je Murrayju rezultatom 6:4. Ključni poen bio je brejk u trećem gemu. U neizvjesnom drugom setu Murray je napravio brejk u jedanaestom gemu, riješivši set u svoju korist rezultatom 7:5. Jedan brejk Škotlanđaninu je bio dovoljan i u posljednjem setu, a on je uslijedio u devetom gemu. Treći set također je završen rezultatom 6:4.

Wimbledon, četvrtfinale:

Federer – Simon 3:0 (6:4, 7:5, 6:2) Murray – Pospisil 3:0 (6:4, 7:5, 6:4)