Australian Open
16

Federer bez izgubljenog seta zakazao meč protiv Berdycha u četvrtfinalu

Piše: K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Švicarac Roger Federer plasirao se u četvrtfinale Australian Opena pobjedom protiv Mađara Martona Fucsovicsa rezultatom 3:0 (6:4, 7:6, 6:2) u setovima.

Oba tenisera dobro su otvorila meč te su osvojili prve gemove na svoj servis, a prvu priliku za break imao je Federer u šestom gemu pri vodstvu od 3:2, no Mađar je spasio tri break lopte. Ipak, ono što nije uradio u šestom, Švicarac je uspio u desetom gemu, kada pri vodstvu od 5:4 u gemovima pravi prvi break i dolazi u vodstvo od 1:0 u setovima.

Gotovo identičan meč gledao se i u drugom setu, gdje je pobjednik odlučen tek nakon tie-breaka, a tu je opet bio bolji drugi igrač svijeta koji je rezultatom 7:3 u tie-breaku stigao do vodstva od 2:0 u setovima.

Pitanje pobjednika već tada je bilo odlučeno, a Federer je odmah na početku trećeg seta napravio prvi, nedugo zatim i drugi break, a na kraju je zahvaljujući rezultatu 6:2 u gemovima stigao do pobjede od 3:0 u setovima.

Federer će u četvrtfinalu igrati protiv Tomasa Berdycha koji je slavio protiv Foginija rezultatom 3:0. Na Australian Openu Federer je osvojio pet titula - 2004., 2006., 2007., 2010. i 2017. godine.