Vrlo emotivan
125

Federer 10. put slavio u rodnom Baselu pa zaplakao: Osjećam kao da je karijera brzo prošla

N. K.
(Foto: AFP)
Švicarski teniser Roger Federer (38) osvojio je deseti put ATP turnir u rodnom Baselu pobijedivši u finalu s 6:2, 6:2 Australca Alexa de Minaura.

Federeru je to 103. osvojeni turnir u karijeri pa mu nedostaje još njih šest da dostigne rekord Amerikanca Jimmy Connorsa.

Inače, Švicarac je deset puta dizao pobjednički pehar i u Halleu, a ove sezone ima trijumfe i iz Dubaija, Miamija i Hallea.

Federer je bio vrlo emotivan nakon pobjede nad De Minaurom.

"Brz je bio, ali veoma lijep meč. Mislim da sam odigrao odlično. Teško je bilo na početku, u prvih pet gemova smo imali izvanredne razmjene, ali nakon toga sam preuzeo kontrolu. Bio sam sjajan kada je trebalo napasti, nisam pravio mnogo neiznuđenih grešaka i servirao sam jako dobro kada je to bilo potrebno. Nisam mogao ni zamisliti da ću ovdje pobijediti 10 puta, nisam mogao zamisliti ni jednom, tako da je ovo poseban osjećaj. Hvala svima, vidimo se i sljedeće godine", rekao je Federer.

Potom je bio emotivan i pred novinarima.

"To što je sezona skoro gotova nije problem. Veći je problem to što sam u finišu karijere. Osjećam se kao da se sve brzo izdešavalo, zbog toga sam nekada tužan, ali znam da ću biti u redu kada taj trenutak dođe. Znam da može brzo da se desi, povreda, nešto porodično... Zato moram zadržati perspektivu i distancu", poručio je Federer.