Tenis
0

Fed Cup: Čehinje prve finalistice

Totalsport
Petra Kvitova
Petra Kvitova
Treća teniserka na svjetskoj WTA tabeli, Petra Kvitova, svojom drugom pobjedom u Fed Cup ogledu Češke i Italije donijela je odlučujući treći bod (3-0) svojoj reprezentaciji savladavši u prvom subotnjem meču Francescu Schiavone 6-4, 7-6(1).

Sat i 47 minuta trajao je dosta izjednačeni dvoboj Kvitove i Schiavone, a u ključnim se trenucima boljom igrom u pobjednicu prometnula Čehinja. Prvi je set obilovao prilikama za oduzimanje servisa, a jednu više od Talijanke Kvitova je pretvorila u set rezultatom 6-4.

U drugom su setu obje igračice vrlo dobro servirale, a kada je prvu priliku za obrat Schiavone iskoristila za break došla je u priliku servisom kod 5-4 odvesti susret u treći set. No, kada je najviše trebalo Kvitova je u tom gemu odlično vraćala servise i također realizirala jedinu break-loptu u setu za poravnanje. Obje su igračice u narednim servis gemovima bile sigurne pa je pobjednica odlučena u tie-breaku gdje je domaća predstavnica dominirala, brzo ostvarivši veliku prednost od 5-0, za konačnih 7-1 u trinaestoj igri.

Premda je Kvitova načinila više neprisiljenih pogrešaka (27-21) slavila je jer su njeni udarci natjerali protivnicu na znatno više prisiljenih grešaka (23-15), a Čehinja je ostvarila i 36 izravnih poena u odnosu na 23 Schiavone.

Bio je ovo osmi međusobni dvoboj Fed Cup reprezentacija Češke odnosno Čehoslovačke i Italije, a rezultat je nakon ogleda u Ostravi poravnat na 4-4. Također Kvitova je došla i do izjednačenja u međusobnim susretima sa Schiavone na 1-1.

Češka je samostalno osvojila jedan naslov pobjednica Fed Cupa 1994. godine, pod nazivom Češka i Slovačka slavile su godinu dana ranije, a još su šest puta bile najbolje kao Čehoslovačka. Ove ih godine u finalu očekuje bolja iz reprezentacija iz moskovskog ogleda Rusije i Srbije gdje je nakon prvog dana rezultat bio 1-1.

Fed Cup, polufinale:

Češka - Italija 3-0 Kvitova - Schiavone 6-4, 7-6(1)