Tenis
0

Ernest Gulbis pobjednik "BH Telecom Indorsa Sarajevo Open 2007."

FENA
Latvijac Ernests Gulbis pobjednik je 5. teniskog ATP Challenger turnira "BH Telecom Indoors Sarajevo Open 2007", koji se u proteklih osam dana igrao u Olimpijskoj dvorani Zetra.

U finalnom meču turnira, čiji je nagradni fond iznosio 25.000 eura, Gulbis, koji bio postavljen za drugog nosioca, pobijedio je Čeha Jana Mertla, 194. igrača na ATP listi.

Devetnaestogodišnji Latvijac, koga trenira poznati teniski stručnjak Nikola Pilić, slavio je u tri seta nakon dva sata igre sa 4:6, 6:4 7:6 (7:2), osvojivši ček vrijedan 3.500 eura i 50 ATP bodova, s kojim će znatno popraviti svoju trenutnu poziciju 97. igrača na svjetskoj listi. Pored titule u Sarajevu Gulbis je ove sezone slavio i na Chellegner turniru u francuskom Besanconu.

Na putu do naslova Gulbis je pobijedio Francuze Lukasa Rusola sa 7:6, 6:3 i Nicolasa Tourtea 6:3,7:6, Hravata Roka Karanušića 7:6, 6:7, 6:4, dok je u polufinalu bio bolji od Italijana Marca Crugnole sa 7:5, 3:6, 7:6.

Gulbis je na turniru slavio i u igri dublova, u paru sa zemljakom Denisom Pavlovsom. Latvijci su u subotnjem finalu bili bolji od austrijsko-njemačke kombinaciju Alexander Peya / Uebel Lars sa 6:3, 6:4.

Iako je igran pred malim brojem gledalaca, turnir je i ove godine zadržao visoki rang. Za vrhunsku organizaciju, na čelu sa teniskim djelatnikom Senadom Hadžimešićem, turnir je već dobio najviše ocjene supervizora svjetske teniske organizacije ATP-a.

Dosadašnji pobjednici ATP Challenger turnira "BH Telecom Indoors Sarajevo Open 2007":

    • Richard Gasquet (Francuska)
    • Gilles Elseneer (Belgija)
    • Vladimr Volčkov (Bjelorusija)
    • Andreas Beck (Njemačka)
    • Ernest Gulbis (Latvija)