Sportska ličnost godine
37

Emmi Raducanu se život promijenio za nekoliko mjeseci, eksperti najavljuju rekordnu zaradu

D. P.
Raducanu je samo na jednom ugovoru zaradila 2 miliona funti (Foto: Instagram) (Foto: EPA-EFE)
Raducanu je samo na jednom ugovoru zaradila 2 miliona funti (Foto: Instagram) (Foto: EPA-EFE)
Senzacionalna britanska teniserka Emma Raducanu kompletirala je fenomenalnu 2021. godinu tako što je postala sportska ličnost godine, a odlični rezultati donijeli su i veliku zaradu.

Teniska senzacija nadmašila je sportske zvijezde poput Tysona Furyja (boks), Raheema Sterlinga (nogomet) i Adama Peatyja (plivanje) te dobila ovu prestižnu nagradu.

Ova 19-godišnjakinja, koja je kroz kvalifikacije došla do trofeja na US Openu, postala je planetarno popularna nakon turnira u New Yorku. Zbog svega toga postala je magnet za planetarno popularne brendove koji su mladoj Britanki donijeli i enormnu zaradu.

Do osvajanja US Opena svi njeni sponzorski ugovori zajedno vrijedili su 100.000 funti. Međutim, završna faza 2021. godine donijela je veliki broj ugovora.

Samo od potpisa ugovora s uglednim američkim draguljarom inkasirala je dva miliona funti. Uz to, postala je zaštitno lice kompanije Dior, a sarađivala je i sa Chanelom te kompanijom Tiffany & Co. Postala je i ambasadorica Eviana, a za sportski segment zaduženi su Nike i Wilson.

Eksperti su izračunali da će Emma Raducanu postati prva sportistkinja sa zaradom većom od milijardu funti. Dosad to nijednoj dami iz svijeta sporta nije pošlo za rukom, a s obzirom na godine i popularnost, bit će čudo ukoliko se to ne desi Britanki.