Razgovor za Klix.ba
215

Džumhur: Želim neko vrijeme biti bez trenera, cilj mi je ostati među 50 najboljih

Piše: E. B.
Damir Džumhur (Foto: EPA-EFE)
Damir Džumhur (Foto: EPA-EFE)
Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur je u razgovoru za Klix.ba govorio o seriji povreda koje su ga zadesile ove sezone i ambicijama u nastavku sezone.

Džumhur je zbog povrede odustao od nastupa na turnirima u Monte Carlu i Budimpešti. U Monaku je pokušao igrati meč prvog kola protiv Marca Cecchinata, ali je zbog povrede trbušnog zida predao meč u prvom setu, dok nije ni nastupio u prvom kolu Budimpešte protiv Pierre-Hugues Herberta.

"U pitanju je povreda trbušnog zida, odnosno pripoja mišića gdje se desila parcijalna ruptura dva dana prije Monte Carla na treningu. To je nova povreda koja nema veze sa povredom leđa iz Miamia koja je zaliječena i od koje sam se brzo oporavio i krenuo sa treninzima dvije sedmice prije Monte Carla. Imao sam 10 dana odličnih treninga i onda je došla ta povreda", kaže Džumhur i nastavlja:

"Nadao sam se da nije ništa strašno i da ću moći igrati ali je bol bila prisutna i nisam mogao nastaviti. Nakon urađenog ultrazvuka i MRI je potvrđena mala ruptura, tako da sam radio terapije dva puta dnevno i prekjučer ponovo krenuo sa treninzima. Mišić je zarastao, ali ipak nisam bio spreman za Budimpeštu. Da sam odlučio igrati mogla bi mi se vratiti ta povreda, a to je najgori mogući scenarij jer onda je vrijeme oporavka mnogo duže, pa čak može ići i do mjesec dana", govori Džumhur.

Džumhur je nedavno završio saradnju sa trenerom Ilijom Bozoljcem. Kako kaže, trenutno mu odgovara da bude bez trenera, a u budućnosti je otvoren za saradnju sa nekim teniskim stručnjakom.

"U narednom periodu ću putovati na turnire sa fizioterapeutom i kondicionim trenerom, a tu će biti povremeno uz mene biti otac i brat. Za trenera nemam nikoga u planu, ali ću tražiti nekoga sa kim bih mogao početi saradnju. Jednostavno sam osjetio da mi je trebala promjena i to je ono što se nadam da će mi pomoći. Čak i želim neko vrijeme biti bez trenera, pa da onda krenem sa nekim. Ono sto je meni najbitnije je da sam sa Ilijom ostao u odličnim odnosima", kaže Džumhur.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Džumhur je trenutno van najboljih 50 tenisera svijeta, a slijedi mu dio sezone u kojem brani mnogo bodova. Damir kaže kako mu je cilj do kraja godine vratiti se među 50 najboljih.

"Trenutno, ono što me najviše zanima je da budem zdrav i da mogu igrati turnire. Od početka godine sam imao mnogo problema, najviše sa sitnim povredama koje su me odvajale od terena dosta i nisam uspio da sastavim nekoliko sedmica potpuno zdrav i spreman. Od priprema pa nadalje sam imao problema sa stopalima, zatim leđima, sada trbušni mišići, tako da trenutno želim samo da budem zdrav i spreman za mečeve", govori Damir i dodaje kako mu je najveća želja da ga povrede zaobiđu u nastavku sezone.

"Ovo je period koji nisam imao u nekoliko godina unazad i moram se suočiti sa tim i izaći jači iz svega. Ukoliko budem spreman za igru nakon ove povrede i budem mogao igrati bez problema konstantno nekoliko mjeseci, onda nema razloga za brigu. Do kraja godine je cilj biti u prvih 50. Jedan dobar turnir je potreban i nadam se da će on doći što prije, a za sve to je potrebno i malo sreće koje cu nadam se imati na narednim turnirima", rekao je Džumhur u razgovoru za Klix.ba.