Tenis
224

Džumhur večeras igra protiv Harrisona za ranking karijere

Piše: E. B.
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Damir Džumhur će u četvrtfinalu ATP turnira u Memphisu večeras igrati protiv američkog tenisera Ryana Harrisona.

Džumhur je u 1. kolu pobijedio južnoafričkog tenisera Kevina Andersona rezultatom 2:1 u setovima, a potom u osmini finala i Belgijanca Stevea Darcisa rezultatom 2:0 u setovima.

U meču na centralnom terenu u Memphisu, koji bi trebao početi oko 4 sata ujutro prema našem računanju vremena, Džumhur će se boriti za polufinale, ali i što je mnogo važnije, za svoj najbolji renking u karijeri.

Džumhur, koji je u ponedjeljak zauzimao 86. mjesto na ATP listi, prolaskom u četvrtfinale osigurao je pomak od 10 mjesta, a ukoliko savlada Harrisona ostvarit će najbolji plasman na ATP listi u karijeri.

Naime, pobjedom nad dvadesetčetverogodišnjim Amerikancem Damir bi sakupio 707 bodova što bi mu garantovalo plasman minimalno na 70. mjesto, a ukoliko mu se poklope još neki rezultati mogao bi doći i do 68. mjesta. Ukoliko bi osvojio titulu u Memphisu naš najbolji teniser bi imao 867 bodova, što bi ga moglo odvesti čak i do 50. mjesta na ATP listi.

Harrison je svojevremeno bio jedan od najvećih talenata te je sa 15 godina i 10 mjeseci ostvario svoju prvu pobjedu na ATP Touru. Ipak, njegov napredak nije išao očekivanim tokom te mu je najbolji plasman 44. mjesto na ATP listi.