ATP Beč
178

Džumhur traži treću uzastopnu pobjedu protiv Berankisa

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur u 1. kolu ATP 500 turnira u Beču igra protiv Litvanca Ricardsa Berankisa, tenisera kojeg je prije tri dana savladao u finalu ATP 250 turnira u Moskvi. Očekuje se da će meč početi u 16:00 sati.

Džumhur (25) je početkom sedmice ostvario novi renking karijere i sada se nalazi na 31. mjestu, dok je Berankis (27) na 126. mjestu na posljednjoj ATP rang-listi.

Susret u Beču za ova dva tenisera bit će ukupno šesti međusobni, a trenutno bolji omjer ima litvanski teniser koji je slavio tri puta, od čega jednom u okviru Davis Cupa. Ipak, Džumhur je slavio u posljednja dva okršaja protiv Berankisa, a tu spada i trijumf u finalu u Moskvi, gdje je stigao do svoje druge ATP titule u karijeri.

Pobjednik ovog meča igrat će protiv 21-godišnjeg Karena Kachanova (42. ATP) iz Rusije ili 32-godišnjeg Jo-Wilfrieda Tsonge (15. ATP) iz Francuske. Njihov meč bi trebalo da počne u 17:00 sati.

Džumhur za razliku od ATP 250 turnira, gdje u posljednja skoro tri mjeseca doslovno briljira, na ATP 500 turnirima i Mastersima nije uspio ostaviti dubok trag u ovoj godini.

Izuzetak je jedino Dubai gdje je na ATP 500 turniru ispao u četvrtfinalu od Robina Haasea (tada 66. tenisera svijeta) nakon što je prethodno izbacio Marcela Granollersa (tada 36. tenisera svijeta) i Stana Wawrinku (tada 3. tenisera svijeta). Možda Beč, kada govorimo o ATP 500 turnirima i Mastersima, bude još jedan veliki korak naprijed u ionako sjajnoj godini Damira Džumhura.