ATP Marseille
1k

Džumhur spasio četiri meč lopte i nakon velikog preokreta savladao Kukuškina

Piše: K. H.
Damir Džumhur (Foto: EPA-EFE)
Damir Džumhur (Foto: EPA-EFE)
Najbolji bh. teniser Damir Džuhmur nakon velikog preokreta savladao je Kazahstanca Mikhaila Kukuškina rezultatom 2:1 u setovima (6:7, 7:6, 6:1) čime se plasirao u 2. kolo ATP 250 turnira u francuskom Marseilleu.

Prvi set otvorio je Kazahstanac koji je sigurnim servisom stigao do prednost od 1:0, a sve do petog gema oba tenisera bila su i više nego sigurna u igri na svoj servis.

U petom gemu Kukuškin je imao tri break lopte, ali se Džumhur spasio, a pobjednik prvog seta morao se sačekati sve do tie-breaka u kojem je 89. igrač svijeta bio bolji od bh. tenisera i rezultatom 8:6 u tie-breaku, odnosno 7:6 u gemovima stiže do vodstva od 1:0 u setovima.

Džumhur je nakon toga zaigrao puno bolje, pa je već u prvom gemu drugog seta imao tri break prilike koje nije iskoristio, ali novu priliku nije propustio u trećem gemu kada pravi prvi break na meču. Najbolji bh. teniser imao je u petom i sedmom gemu prilike da napravi novi break, što mu Kukuškin nije dopustio, a onda je Kazahstanac u osmom gemu bez izgubljenog poena napravio prvi break na meču čime je poravnao na 4:4.

Kukušin je u devetom gemu uz jedan izgubljen poen stigao do vodstva od 5:4, a u desetom gemu drugog seta imao je četiri meč lopte koje je Džumhur spasio. Damir u 11. gemu pravi novi break i dolazi u vodstvo od 6:5, ali je Kazahstanac ekspresno uzvratio i pobjednik drugog seta, identično kao i prvog, morao se sačekati poslije tie-breka. Ovaj put, bolji je bio bh. teniser koji rezultatom 7:3 dolazi do poravnanja u setovima.

Odlučujući treći set puno bolje je otvorio Džumhur koji s napravljenim breakom u drugom gemu dolazi do vodstva od 3:0, a onda u petom gemu pravi još jedan break za vodstvo od 5:1 što mu je bilo dovoljno da meč mirno privede kraju i osigura plasman u 2. kolo ATP turnira u Marseilleu.

Džumhur će u drugom kolu igrati protiv pobjednika susreta Fabbiano - Auger-Aliassime.