Pobjeda 3:1
2.2k

Džumhur savladao Millmana i prošao u treće kolo Australian Opena

Piše: E. B.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur se plasirao u treće kolo Australian Opena i na taj način izjednačio svoj najbolji rezultat na Grand Slam turnirima.

Džumhur je u drugom kolu prvog Grand Slama sezone izbacio domaćeg tenisera Johna Millmana rezultatom 3:1 u setovima (7:5, 3:6, 6:4, 6:1) nakon 2 sata i 39 minuta igre.

Damir je odlično otvorio prvi set i napravio break već u prvom gemu, no Australac je oduzeo servis našem teniseru u šestom gemu i poravnao na 3:3. Ipak, Džumhur je strpljivo čekao novu priliku za break, a kada ju je dobio u 11. gemu iskoristio je i poveo 6:5, a potom i riješio prvi set u svoju korist rezultatom 7:5.

Džumhur je na identičan način počeo i drugi set oduzevši odmah set Millmanu, poveo je i 2:0, ali je potom osvojio samo jedan gem do kraja seta i 122. teniser svijeta je izjednačio na 1:1 u setovima rezultatom 6:3.

U prva dva gema trećeg seta oba tenisera su napravila po jedan break, a Damir je u desetom gemu napravio još jedan za vodstvo 2:1 u setovima rezultatom 6:4.

Kada je u četvrtom gemu četvrtog seta napravio break i poveo 3:1, bilo je jasno da će 28. nositelj turnira proći dalje. Džumhur je rutinski sačuvao prednost, napravio još jedan break i četvrti set riješio u svoju korist rezultatom 6:1 za plasman u treće kolo.

U trećem kolu Džumhur će igrati protiv boljeg iz duela Rafael Nadal - Leonardo Mayer.

Podsjetimo, Džumhur je u prvom kolu nakon velikog preokreta savladao Paola Lorenzija rezultatom 3:2 (3:6, 2:6, 7:6, 6:2, 6:4).