2:0 u setovima
128

Džumhur savladao Fabbiana i plasirao se u četvrtfinale ATP turnira u Los Cabosu

Piše: D. B.
Damir Džumhur (Foto: EPA-EFE)
Damir Džumhur (Foto: EPA-EFE)
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur izborio je plasman u četvrtfinale ATP turnira u Los Cabosu u Meksiku.

Džumhur je kao 24. teniser svijeta odmjerio snage s Talijanom Thomasom Fabbianom, koji se nalazi na 106. mjestu ATP liste. Bio je ovo zanimljiv meč odigran u dva seta.

Fabbiano je otvorio meč uspješnim servisom, a onda je imao četiri prilike za break, koje je Džumhur spasio. Naš teniser je u petom gemu također propustio priliku za break. Loš servis u osmom gemu iskoristio je Fabbiano te je napravio break za 4:3, ali mu Džumhur u narednom gemu uzvraća istom mjerom, a potom bez izgubljenog poena servira za 5:5. Damir je odlično odigrao tie-break (7-0) te je iskoristio meč loptu i osvojio prvi set.

Na otvaranju drugog seta Džumhur dobro servira za vodstvo, potom odlično reaguje na servis protivnika te koristi drugu šansu za break i vodstvo 2:0. Fabbiano odmah zatim vraća break a potom uz probleme i jednu spašenu break loptu osvaja servis za izjednačenje 2:2.

Talijan je u sedmom gemu oduzeo servis bh. teniseru za 4:3, a onda je spasio tri break lopte za 5:3 te je dobio priliku za osvajanje drugog seta. Ipak, Damir mu to nije dopustio, servirao je bez izgubljenog poena, a onda bio dominantan na servis protivnika i napravio break za 5:5. U novom tie-breaku je također bio bolji Džumhur (7:5) te je iskoristivši drugu meč loptu upisao pobjedu protiv Fabbiana, bilo je 7:6/7-0/, 7:6/7-5/ u meču koji je trajao dva sata i 10 minuta.

Naredni Džumhurov protivnik je dvadesetogodišnji Amerikanac Michael Mmoh, 121. igrač svijeta.