Tenis
63

Džumhur prva zamjena na US Openu

Klix.ba
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur prva je alternativa za ulazak u glavni turnir US Opena, posljednjeg grend slem turnira sezone, navode Nezavisne.

On je kao 100. teniser svijeta prvi na listi igrača koji su prijavljeni na nastup u Njujorku, a nisu direktno na osnovu ranga na ATP listi ušli u glavni kostur. Do pomjeranja granice može doći zbog otkaza nekih igrača, što je uobičajena pojava, tako da u Džumhurovom timu vjeruju da neće morati da igra kvalifikacije.

Džumhur je pet puta igrao glavni turnir singla na grend slemovima, a najbolji plasman mu je treće kolo s ovogodišnjeg Rolan Garosa. Ove sezone je igrao i na Vimbldonu, gdje je zaustavljen u prvoj rundi takmičenja.

Kada je riječ o US Openu, prvi nosilac i prvi favorit je Srbin Novak Đoković, pobjednik iz 2011. godine. Drugi na ulaznoj listi, odnosno listi prijavljenih tenisera za grend slem, koji će startovati 31. avgusta, je petostruki šampion Švajcarac Rodžer Federer, slijede Britanac Endi Mari, Švajcarac Stan Vavrinka, Japanac Kei Nišikori, Čeh Tomaš Berdih... Tu je i prošlogodišnji osvajač titule Hrvat Marin Čilić, koji se na početku sezone borio s povredom.

"Uz dobru igru osjećam da sam vrlo blizu velikom rezultatu. Dolazim na veliki turnir kao branitelj naslova. To mi se događa prvi put u karijeri. U radu s trenerom Goranom Ivaniševićem zaključio sam da imam još prostora za napredak i s vremenom ići ću još dalje", rekao je Čilić za hrvatske medije.

Prije Njujorka očekuje ga nastup na turnirima u Vašingtonu (počinje 3. avgusta), te mastersi u Montrealu (10. avgust) i Sinsinatiju (16. avgust).

Što se tiče Džumhura, njegov naredni izazov je ATP 500 turnir u Hamburgu, na kojem će vjerovatno igrati kvalifikacije sljedećeg vikenda. Ove sedmice je igrao na ATP turniru u Umagu, gdje je u srijedu naveče u drugom kolu izgubio od Italijana Fabija Fonjinija sa 3:6, 5:7. Fonjini (peti nosilac) je u dvije velike serije od po 13 i 10 vezanih poena prelomio setove u svoju korist i opravdao ulogu favorita u ovom meču. Džumhur nije našao rješenje za protivnikov izvanredni forhend kojim je Fabio vrlo lako dolazio u lagane pozicije za vinere na mreži. Fonjinijev rival u četvrtfinalu biće Portugalac Žoao Sousa, koji je sa 6:2, 6:2 pobijedio Italijana Andrea Sepija.